Den har taget form. Den står ret stærkt og flot ved rundkørslen på Dronningens Boulevard i Herning. Inden længe bliver den arbejdsplads for 130 betjente, der hver dag gør deres for, at vi i Midt- og Vestjylland kan føle os trygge

Den 9. januar.

Det er blevet dén dato, de ansatte ved Herning Politi glæder sig til. De skal nemlig flytte ind i den nye flotte, cirka 2.000 kvadratmeter store politistation på Haraldsgade, hvor der på tre etager er indrettet lokaler til alverdens politiarbejde.

Herning Politi har selv været involveret i et stort stykke af idéudførelsen til, hvordan bygningen skulle indeholde varierende funktioner – blandt andet arrest og de tilhørende funktioner, kontoretager til medarbejdere på politistationen samt en borgermodtagelse til borgere med et ærinde i bygningen. Under terræn etableres kælderetager samt parkeringskælder til politiets biler.

Siden 1955 har Herning Politi haft stationsbygning på Nørregade.

Magasinet X-Klusiv Herning har sammen med vicepolitiinspektør og leder af lokalpolitiet i Herning Niels Kristian Larsen gennemgået bygningen – et par måneder før alt er helt klart.

– Vi har nu, midt november, fået lov at kigge indenfor og se det arbejde KPC, som sammen med Rambøll og Årstidernes Arkitekter har udført.  Et stort og flot stykke arbejde, lyder det fra Niels Kristian Larsen, da vi møder ham uden for stationen en kold novemberdag.

Han kigger på bygningen. Og smiler.

– Jeg glæder mig. Vi er mange, der glæder os. Det bliver virkelig dejligt, men jeg er også nødt til at sige, at Herning Politi i den grad trænger til nye omgivelser. Det er lige før, mine sko går ned i laminatsporene på gulvet, lyder det.

– Vores station er fra 1955 og slidt helt ned. Vi arbejder et sted, hvor der er mange mennesker igennem hver dag, og i en branche, hvor der naturligvis stilles høje forventninger til vores arbejde, derfor er der også behov for at optimere – hele vejen rundt, så vi glæder os.

– Dem, der går hjem den 8. januar, lukker og slukker, og morgenholdet møder så ind på Haraldsgade.

Intet håndtag

– Den nye politistation er indrettet med tanke på, hvem der skal komme hvor. Med det mener jeg, at hvis man retter henvendelse grundet en stjålet cykel, og hvis man er forurettet i en voldssag, så er det ikke de samme steder, man kommer ind i bygningen. Man kan heller ikke bare komme ind og gå rundt i bygningen. Det kræver specielle adgangskort at åbne de forskellige døre, forklarer Niels Kristian.

– Der er borgere, som kommer ind på stationen, som ikke skal møde den person, som man sigter for en given forbrydelse.

Det er gjort på den måde, at der er indrettet venterum og samtalerum til de forurettede og til de sigtede.

– Flere af vores rum har ikke håndtag på indersiden …

Og på det toilet, som hører til detentionen og venterummet, har personen i rummet heller ikke adgang til toilettes skylleknap.

– Erfaringen har lært os, at der kan være ønske om at skylle mange ting ud, når man havner i dette rum. Derfor sidder skylleknappen på vores side af døren, forklarer Niels Kristian. 

Ny vej

Stationen, som har kælder med parkering til 16 af politiets biler samt lukket autorum til undersøgelse af indkommende køretøjer, er i tre etager. I stueetagen er hovedindgangen, hvor borgere i stationens åbningstid kan henvende sig. En borgermodtagelse. Her er en ringeklokke, og på den måde får man kontakt, hvis ikke en betjent er ved døren.

– Her ser man også udefra nedkørslen til parkeringskælderen samt det store jerngitter, udformet med tårnformet top, så man ikke får lyst til at kravle over – hverken den ene eller den anden vej …

Bag porten er der lavet plads til 14 biler i gården. Der er lavet to porte i gitteret i det tilfælde, at den ene skulle gå i stykker. Så kan patruljen alligevel komme ud.

– Vi har fået anlagt en ny vej ud af Haraldsgade mod Dronningens Boulevard. 

Dette er en ensrettet genvej og kun til brug for politiets patruljer, der er kaldt ud til alarm, oplyser Niels Kristian.

– Ingen civile personbiler må på noget tidspunkt benytte sig af den vej. Den er udelukkende til udrykningskøretøjer, understreger Niels Kristian.

Arkitektoniske værdier

Nye kontorer. Ny kantine. Nye træningslokaler. Samtale- og afhøringsrum. Aflåste våbenrum. Påklædningsrum, hvor jakker samt skudsikre veste findes. Rengøringsrum – dem til tøj og dem til våben. Teknikrum.

”I udformningen af bygningen har der været fokus på at skabe et godt indeklima, hvor alle arbejdspladser eksempelvis er orienteret mod øst, vest og nord, så direkte solophedning fra syd undgås – tilmed er der arbejdet med arkitektonisk integreret solafskærmning,” har arkitekterne bag byggeriet, Årstidernes Arkitekter, udtalt.

– Noget, som vi i den grad bliver glade for, lyder det fra Niels Kristian, som har meget ros til både arkitekterne samt udviklings- og entreprenørselskaberne bag udførelsen.

”Ambitionen for vinderforslaget har været at skabe en bygning, som arkitektonisk er i tråd med Politiets værdier og understøtter gode, smidige arbejdsgange for bygningens Politi-medarbejdere. Samtidig er det en funktionelt gennemtænkt bygning med forskellige funktioner integreret under samme tag,” lyder det videre fra Årstidernes Arkitekter.

Lige midt i hjertet af den flotte bygning er et rum, der kunne minde om en aula.

– Det er jo stadig – i skrivende stund – ret tomt, men forestil jer, når der sidder kollegaer her og arbejder. Rummet her, hvor der er meget højt til loftet – på flere måder – vil være et rum, hvor der på sigt bliver indkaldt til et utal af briefinger. Forelæggelse af, hvad der er kommet ind i de forskellige lidt større sager. Sager, hvor flere afdelinger arbejder sammen, forklarer Niels Kristian.

I rummet her er der åbent op til næste etage, så man kan være flere, og der er rig mulighed for, at mange kan følge med på storskærmen på væggen.

Vi bor godt

Niels Kristian Larsen, med identifikationsnummer EO334, har været ved politiet i 30 år. Han kom til Herning i 1994. Glostrup og Vestegnens Politi var tidligere hans arbejdsplads.

– Det er en barnedrøm. En god arbejdsplads.

– Selvom man – måske efter så mange år i jobbet – føler sig som betjent 24/7, så sker der noget med én, når man tager sin uniform på. En stolthed. En ære. En tillid.

– Jeg oplever et sammenhold, som er ret unikt, tror jeg. Vi arbejder tæt sammen. Ofte sidder man mange timer sammen i den samme bil. Her kommer man ret tæt på hinanden. Det giver et sammenhold. Et venskab. Man passer på hinanden, og man holder øje med hinanden.

– Der er sket meget i dansk politi og i de opgaver, vi skal varetage, de senere år, lyder det.

– Der er også sket meget i den måde, vi arbejder på, ligesom der jo er sket meget i den verden, vi arbejder i.

– Men selvom der sker meget, og man hører meget, så vil jeg gerne sige, at jeg synes, der er god grund til, at vi her i Midt- og Vestjylland kan føle os trygge. Vi bor godt, mener Niels Kristian.

– Selvom der er blevet sagt meget om ressourcer og politiets opgaver, så synes jeg, at vi er på vej i den rigtige retning. Der er mange ting, mange opgaver, der har kostet mange mandskabstimer. Men det er vi ved at få fod på. Det ser noget bedre ud nu end for bare ét år siden.

I Midt- og Vestjylland har antallet af straffelovsovertrædelser været faldende igennem den sidste tid.

Det gamle

Den nye bygning er flot. Den genkendelige blå farve og de markante skrå striber klæder bygningen. Inden længe flytter møbler og it ind. Skulpturen lavet af billedkunstneren René Schmidt kommer på plads ved indgangen til bygningen. Og inden længe bliver den nye politistation arbejdsplads for vores lokale politi.

Niels Kristian og kollegaerne glæder sig.

– Vi inviterer naturligvis indenfor, når vi er kommet på plads og har tiden til det. Alle, der har lyst, skal da være velkommen til at kigge ind til os den dag.

Den nuværende, den gamle og snart forhenværende politistationsbygning er der ikke nogen, der kender fremtiden for.

– Det er en offentlig bygning, så man skal undersøge, om bygningen vil kunne bruges til andet offentligt formål, når vi er ude. Er det ikke tilfældet, så bliver den sat til salg. Men der er vi ikke endnu. Foreløbig skal den fungere som politistation et lille stykke tid endnu, så ser vi, afslutter Niels Kristian.

– Men hvis vægge kunne tale …

Del denne artikel: