Kun få kilometer fra den dansk-tyske grænse ligger Møgeltønder. En lille by i Sønderjylland med små 850 indbyggere. Dog er byens helt store turistattraktion velkendt – og kongelig. Schackenborg Slot, som rummer en lang historie, og som nu får endnu flere kapitler i eventyret

Bogen om Schackenborg Slot er langtfra færdigskrevet. Eventyret. Et eventyr, som ingen ende vil tage. Et slot, som fortjener at blive vist frem, passet på, men benyttet med al den respekt for bygningerne og for historien, som man bør.

Én, der forstår at udvise netop en sådan respekt for historiske slotte og herregårde, er Schackenborg slots nye CEO, slotsfrue og direktør for Schackenborg Fonden Trine Jakobsen.

 

– Jeg ved godt, at det ikke er mit, men jeg elsker ”mit” nye slot … Det brede smil lyser ansigtet op. Trine er glad. Hun er stolt. Tilpas og mere til. Ydmyg. Beæret.

Hun er kommet til Sønderjylland og skal stå i spidsen for at udvikle Schackenborg Slot. En opgave, som hun igennem fire og et halvt år lykkedes med på Nørre Vosborg.

– Nok er jeg havnet i en anden del af Jylland, men hør her: Der er højt til loftet – på så mange måder, og jeg elsker det, lyder det fra Trine, som i den grad selv synes, hun er privilegeret.

– Det er det mest fantastiske sted. Det har man også hørt mig sige tidligere – om Nørre Vosborg. Men det er ikke blevet mindre sandt. 

 

Schackenborg er helt bestemt og i den grad også noget ganske særligt, og så er der jo den lille tvist, den lille ”bonus”, om man vil, at slottet er og har været hjem for Deres Kongelige Højheder Prins Joachim, Prinsesse Marie samt deres børn. Det er Prinsefamiliens andet hjem. Når familien er i Danmark, bor de på Schackenborg.

– Sikke dog en ære, det er, at få et hus med et så stort brand at arbejde med. Det er virkelig et drømmescenarie, siger Trine.

Den magiske jul

Der er mange idéer og mange tanker, der skal vendes og sættes på plads. Med 3 måneder i stolen, er jobbet stadig forholdsvis nyt for Trine, men allerede nu er huset i fuld gang med at markere sig og sende nye signaler.

– I den søde juletid byder Schackenborg Slot indenfor til Jul på Schackenborg i samarbejde med DR & Rosendahl Design Group. Man kan gå på opdagelse i rekvisitter, fortællinger, kostumer, scenografi mm. fra sin yndlings tv-julekalender eller nyde det smukt pyntede slot med design fra Kähler, Rosendahl, Lyngby Porcelæn, Bjørn Wiinblad og Holmegaard.

– En meget smuk udstilling, som appellerer på tværs af generationer, vækker minder og giver nye oplevelser, som i november 2019 allerede ér i gang, og som løber til og med søndag den 15. december 2019. Lørdage og søndage.

Historien om den magiske jul. Julen på slottet.

– Og da vi jo er i børnenes verden, har vi naturligvis også brug for børnenes hjælp, appellerer Trine. Bamse har nemlig opdaget at drillenissen har været på spil på slottet. Drillenissen har fjernet en del ting fra udstilling, men Bamse har opdaget ham, og håber nu, at børnene vil hjælpe med at finde tingene. Jul på Schackenborg er appellerer altså til hele familien.

Hele pakken

– Hele idéen med at ansætte mig er, at man nu ønsker at invitere danskerne – og alle andre – indenfor. Schackenborg skal byde på oplevelser og nye fortællinger. Slottet skal kunne mere og andet, end det kunne tidligere. Porten skal være mere åben – ligesom slotshaven, fortæller Trine.

– Slottet ligger i en af landets smukkeste landsbyer og har spillet en central rolle igennem flere århundreder. Møgeltønders historie er ligeledes unik. En historie, som hænger sammen med fortællingen om slottet, og bl.a. det skal vi bygge videre på. Potentialet i fortællingen om Møgeltønder, om slottet og området med Tøndermarsken er stort. 

– Landsbyen, området og naturen. Begge dele giver så meget til slottet – til menneskene her og til stedet. Det skal der mere fokus på. Man bør opleve en større fortælling, når man kommer til Møgeltønder, mener Trine, som fortsat bor i Herning sammen med sin mand og sine to piger, men som snart kan nyde godt af den tjenestebolig, der følger med stillingen. Med tanke på 1 time og 45 minutter i bil hver vej, hver dag, kan dagene ofte blive meget lange og så er det godt at kunne overnatte på slottet.

En tur sydover

I 2020 er det 100-året for, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Det var her, sønderjyderne gennem en demokratisk folkeafstemning 10. februar 1920 bekræftede, at de ville være en del af Danmark, og det vil naturligvis blive markeret – også på Schackenborg.

I det nye år vil den gamle herskabsstald blive genåbnet som café og besøgscenter, og her vil der blive mulighed for at nyde lidt lækkert til ganen i de smukke omgivelser.

– Der vil løbende blive lagt nyheder, events og arrangementer ud på vores hjemmeside. Også omkring åbningstiderne i det nye år, så klik ind forbi schackenborg.dk.

– Der er masser at tage fat på for mig og alle på slottet, siger Trine og fortsætter:

– Jeg kan virkelig kun opfordre alle midtjyder til at køre en tur sydover. Vi har det smukkeste land, og stoppet hos os i Møgeltønder, tør vi godt at love, at I ikke kommer til at fortryde.

 

Del denne artikel: