Det er vel de færreste, der oplever at kunne fejre sin butiks 90-års fødselsdag. Den dag inviterer indehaver af Lambæk Guld & Sølv i Herning Anette Morel nu til. Der er et par måneder endnu, men den 20. marts 2020 er pigerne klar med flag og lidt godt til ganen

Der var engang …

Sådan indledes de fleste gamle eventyr, og selvom indledningen af historien er af ældre dato, så er døren ind til butikken på Bredgade 22 i Herning stadig åben. Den 20. marts 2020 har den været det i 90 år – og i alle de ni årtier har butikken budt på salg og service af smykker.

Indehaver Anette Morel har fundet de gamle avisudklip frem og er ikke i tvivl om, at dagen skal være noget ganske særligt.

– I 1930 åbnede urmager Marius Poulsen sin urmager og guldsmed på netop denne adresse. Han kunne sælge et forelsket par et sæt forlovelsesringe til den fine pris af 15 kroner pr. par, og han kunne rengøre og rense landmandens lommeur for bare 3,5 krone. Det var dog som oftest noget, landmanden lige skulle hjem og tænke over, læser Anette op fra et avisudklip af ældre dato.

– Et af de brands, der har været med i mange år. Et trofast brand og samarbejdspartner – hvilket annoncerne også fortæller, er Ole Lynggard, som første gang kunne ses i butikken på Bredgade 22 i 1972.

Scrapbogen er godt fyldt. Der er mange fine, gamle udklip, annoncer og ikke mindst faxudskrifter i mappen.

– 90 år. Det synes jeg er ret flot, lyder det fra Anette, som selv har stået som ejer i 15 år, men dog var i butikken otte år forud for overtagelsen.

Selvstændig erhvervsdrivende

– Egentlig havde jeg aldrig haft nogen planer om, at jeg skulle være selvstændig, men lige pludselig havnede vi i en situation, hvor det bare var det eneste rigtige, fortæller Anette, som tilbage i 90’erne blev ansat under den daværende ejer, Selma Lambæk, der desværre pludselig blev syg og måtte afvikle butikken.

– Varelageret blev talt op, og der skulle gives et bud på nøglepengene. Vi var fire, der indgav et bud på forretningen, og det blev altså mig, der kunne kalde mig for ejer efterfølgende. Det virkede på en måde en smule uvirkeligt, men da jeg først fandt mine ben igen, så var det i den grad mig. Jeg har aldrig fortrudt.

– Det var i de gode tider. Butikken havde mange faste kunder, men størstedelen var af den voksne generation, for at sige det pænt. Vi ville gerne have fat i flere af de yngre kunder, så vi måtte på jagt efter et par nye brands dengang.

– Der måtte også ske lidt. De tunge, mørke gardiner og det mørkblomstrede gulvtæppe havde set bedre dage, så lidt anderledes blev det da.

11 kvadratmeter

Butikkens første ejer, Marius Poulsen, døde i 1960 og overlod butikken til sønnen Knud Poulsen og dennes hustru, Inge. I 1990 overtog Selma Lambæk. Hun ændrede et par større ting. Blandt andet droppede hun med tiden urmagerafdelingen og ændrede navnet på butikken. Et navn, som Anette siden valgte at beholde.

– Der er sket så meget siden, lyder det.

– Bare se på, hvordan vi så ud – og hvordan vores annoncer så ud dengang. Der er virkelig sket meget.

Anette kom i sin tid hertil fra Lolland med mand og to børn. En søn mere kom til efter flytningen.

Hun sidder i baglokalet i butikken og kigger rundt. Selv baglokalet er blevet anderledes.

– Da bygningen for nogle år tilbage fik ny ejer, spurgte han, om der var noget, vi kunne tænke os. ”En lille smule mere plads,” lød det, men det er ikke nemt at udvide butikken – eller rettere: umuligt. Dog lykkedes det at bygge 11 ekstra kvadratmeter til bagud, så det lillebitte baglokale, vi havde før, er meget bedre nu. Her er kommet mere luft, og vi har fået bedre arbejdsvilkår, siger Anette.

En omtalt solafskærmning

– Vi har haft så mange fine oplevelser i butikken. Skønne ansatte og sjove opgaver. Der er blevet grint meget herinde.

– Og hvor er der sket meget. Vi fik jo den nye flotte gågade. Alt det besvær, der var med at få den, har vi heldigvis lykkeligt glemt. Den er her, og Herning gågade høster meget ros fra kunderne – både de lokale og gæster, der kommer til byen.

– Desværre oplevede vi jo her i butikken også, at der skete noget, vi ikke lige havde forudset, da de fjernede de store, gamle træer fra gågaden. Solen bagte lige ind ad vores vinduer. Det vil man måske oftest ikke klage over, men solens stråler falmede og ødelagde smykkerne i vinduesudstillingerne i sommeren 2018, hvor dagene kun overgik hinanden i varme.

Derfor indledte Anette en kamp i medierne om at få lov til at hænge en markise op. Eller en solafskærmning.

– Til sidst lykkedes det. Det er jeg glad for.

Vagthunden

Og netop i dét baglokale finder man ofte en der gerne vil kløes bag øret. Vagthunden Bella. Hun er med sine 9 år, er hun vant til at være med mor på arbejde, og pigerne synes det er hyggeligt.

Pigerne, som jo tæller Eva, Hanne og Nanna, har kun ros at give til kende for sin arbejdsplads og ikke mindst butikkens indehaver.

– En skøn arbejdsplads hvor vi har et godt sammenhold, et godt samarbejde og her er bare en god tone. Et rigtig godt sted at være, lyder det fra Eva, som har været i butikken hos Anette i 11 år.

En smuk gave

Butikken byder på flere brands end nogensinde, men flere har holdt ved gennem mange år. Moden skifter, men der er klassikerne, som aldrig forgår. De går også i arv, og her ser Anette og hendes tre ansatte, Eva, Hanne og Nanna, at mange sætter stor pris på deres smykker og får dem renset med jævne mellemrum.

– Vi har kunder, der igennem mange år har haft deres smykker og er kede af, hvis der sker noget med dem. Så kommer de ind og hører, om vi kan udbedre skaderne.

Kvinderne i dag skal gerne kunne mikse det, de har. Det skal kunne sættes sammen på kryds og tværs. Være tidløst. Mens mændene er blevet bedre til at gå med smykker.

– Vi ser ret ofte mænd med flere end ét læderarmbånd i dag. Op til flere og også med perlearmbånd. Og heldigvis er udvalget af herresmykker hele tiden på vej fremad.

– Et smykke er altid en god og smuk gave. Helt fra barnedåben, hvor dåbsflagene er en fin tradition, og hele vejen igennem livet. Fødselsdage, konfirmand, student, forlovelse, bryllup, forældre. Der er altid en anledning til at give en smuk gave.

En ældre dame

Hvordan fremtiden ser ud, kan ingen jo spå om, men pigerne i Lambæk holder i den grad af hverdagen – særligt dem, der byder på at give gaver.

– Vores fineste opgave er at finde på nyt hele tiden. At følge med og udvikle butikken. Servicen er og skal være i højsædet. Vi elsker service. Den personlige service, og det er netop derfor, at vi, i Lambæk Guld & Sølv, ikke drømmer om en webshop.

– Næh nej, vi arbejder i en branche, hvor man skal komme ind og se, røre og prøve, siger Anette.

Og af samme grund er vi netop i fuld gang med at lave et kundekartotek, hvor vi skriver ring-størrelser og ønsker op. Så står man overfor at skulle ønske sig en gave, kan man komme herind og lave sin ønskeseddel, lyder opfordringen.

Marts 2020 kan hurtigt nok komme, og Lambæk Guld & Sølv vil naturligvis markere den store runde fødselsdag, men Anette har endnu ikke helt fastlagt, hvad der skal ske.

– Det skal være en festdag. Der kommer forhåbentlig en masse mennesker, en masse leverandører, samarbejdspartnere, kollegaer og alle, der har lyst til at kigge forbi.

– Jeg er helt sikker på, at når vi nærmer os, så finder vi på det, der passer helt perfekt til en smuk 90-års fødselsdagsfest – for selvfølgelig skal det da fejres, siger Anette.

Del denne artikel: