En vin er jo ikke bare … Hvordan ved man, hvad der er godt og sammen med hvad? Hvordan smager man på vin, og hvor længe holder en god flaske egentlig? Det er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på, hvis man besøger Excellent Wine og WineShop.dk i Lind
Onsdag, torsdag og fredag er de dage, hvor døren bare er åben, og du uden aftale kan komme ind i butikken hos WineShop.dk i Industriparken 16A i Lind. Her bliver du med et bredt smil mødt af butiksansvarlig Henrik Andersen.

Han har svarene. Han kender vinene. Druerne. Områderne. Stokkene. Han vejleder dig i, hvad du skal købe til den gode bøf eller den lette fisk. Han guider dig til den rette vingave til Rita på 65 eller Thomas på 30 eller til vinen til din næste fest.

Magasinet X-Klusiv er inviteret indenfor hos Excellent Wine og WineShop.dk i Lind. En virksomhed, som de fleste måske nok har hørt om, men ikke mange har besøgt – endnu …

– I januar 2019 åbnede vi dørene op nogle dage om ugen for privat salg, lyder det fra CEO Tommy Gundelund Jespersen, som tilføjer, at der i skrivende stund er ved at blive lagt de sidste ting på en webshop til WineShop.dk, så man også kan sidde hjemme og handle.

– Og allerede har vi mærket, at det er en god idé. Vi byder på vin fra det meste af verden, fortæller Henrik Andersen, som gerne giver smagsprøver, så man ikke bare kommer hjem med én flaske eller en kasse vin, man slet ikke har smagt på.

– Det fine ved denne butik er, at vi har vin, man ikke finder i andre vinbutikker eller i det lokale supermarked. Vi er ude at finde de enkelte vingårde og indgår samarbejde med dem. Det betyder også, at nok er udvalget stort, men også, at det ikke nødvendigvis er alle partier af vin, der er lige store.

– Udskiftningen i butikken er kontinuerlig. Det betyder, at der altid er noget nyt at byde på, men også, at hvis man falder for en vin, så anbefaler jeg naturligvis, at man slår til, siger Henrik.

100-års jubilæum

I 2020 fejrer Excellent Wine 100-års jubilæum. En 100 procent dansk ejet virksomhed, som er beliggende i Lind ved Herning og med showroom i centrum af København.

Historien fortæller, at aktieselskabet De Danske Spritfabrikker i 1920 opkøbte samtlige spritfabrikker i Danmark, herunder blandt andre Fortuna Hobro og Harald Jensens Spritfabrik i Fredericia, og i den forbindelse fik monopol på salg og fremstilling af finsprit, snaps, teknisk sprit og gær.
Under Anden Verdenskrig mistede agenturerne salget af drikkespiritus, fordi vinhandlerne og kolonialgrossisterne ikke kunne importere varer fra udlandet, og dette var det samme efter krigen.

I 1969 mistede D.D.S.F. deres monopol, og vin blev en vigtig del af Spritlageret Danmarks afdelinger.

Salget af vin udviklede sig eksplosivt i de følgende år, og da vinen efterhånden blev den absolut vigtigste del af forretningen, besluttede medlemmerne af Spritlageret Danmark at danne et aktieselskab med navnet Excellent Wine, som skulle fungere som indkøbsled af vin til de enkelte afdelinger.

– Det skal naturligvis fejres og gøres festligt, så vi byder indenfor, men det lader vi jer høre meget mere om, lyder det.

Ingen smager ens

– Udvalget er stort. Vi har mere end 650 forskellige vintyper i sortiment. Måske er en vin på vej ud af sortimentet, men kun for at gøre plads til en ny.

– Nogle ønsker en vin til 45 kroner, andre vil gerne betale 300 kroner eller mere, hvis det er netop dén. Det hele handler om, hvem man er, og hvad det er til. Alle har en forskellig smag, men vi har vinen, der passer til din. Vi har vine, som kræver en god steg, andre, som bør få selskab af en saltet ost. Nogle vine kan nydes uden noget. Det hele handler jo som bekendt om smag, og her er ingen ens, konkluderer Henrik.

– Her kommer vi ind i billedet. Vi kender vinen. Vi ved, hvad den kan og ikke kan. Derfor ynder vi at vejlede.

– Og her er et ganske godt sted at søge sparring forud for en festlig begivenhed, foreslår CMO i virksomheden Josephine Hagger.

– Står man over for at skulle have gæster – få eller mange – så kig ud. Men tag gerne en menu-oversigt med. Så kigger vi på hver enkelt ret og finder netop den vin, der gør sig bedst dertil, lyder opfordringen.

– Naturligvis tager vi gerne overskydende, uåbnede flasker retur.

Egne stokke

De fleste har på et tidspunkt kørt forbi bygningen i Lind. Fra Herning – og fra motorvejen mod Lind. Her på højre side ligger Excellent Wine. Det er der måske mange, der har fået øje på, men det er nok de færreste, der i farten har opdaget, at virksomheden naturligvis har sine egne vinstokke stående i jorden.

– Vi producerer selvfølgelig vores egne dråber. Ikke mange, men nogle flasker hvert år – og mest for sjov, fortæller CSO Jesper Kaare Hansen.

– I snit er et skud, at det er blevet til 400 flasker årligt. Mest for sjov, lyder det.

B2B og B2C

Excellent Wine har i mange år leveret vin i alle afskygninger til mindre og større virksomheder.

– HoReCa, som er hotel-, restaurations- og cafébranchen, er vores primære forretningsområde. Og en stor samarbejdspartner. Vi har fokus på både B2B og B2C, lyder det.

– Nu har vi valgt også at tilbyde vores vine og ikke mindst den knowhow, det kendskab, den viden om varerne, vi ligger inde med, til private kunder, lyder det fra Tommy.

– Én ting er butikken herude og dennes åbningstid, men derudover lancerer vi i løbet af december 2019 webshoppen WineShop.dk, så alle kan få glæde af de mange gode tilbud og smagsvarianter, vi byder på.

Vinsmagninger

Man kan ikke blive andet end overrasket og imponeret, når man går rundt i lagerbygningen i Industriparken, hvor Excellent Wine holder til. Vin fra gulv til loft. Navne og vinstokke, man ikke anede fandtes, fra dele af verden, man ikke havde tænkt sig. Men med stor respekt for den enkelte bonde og dennes produktion har Excellent Wine fundet frem til dem og valgt at tage deres vin i sortiment. Heldigvis er der som oftest tale om årelange relationer.

– Vi mener, at der er så mange flere derude, som har så meget mere at byde på. Det hele behøver ikke komme fra de mange vinområder, vi allerede kender. Der er masser af små og mindre vingårde, som i den grad har noget at byde på, siger Josephine.

Huset her har også mere at byde på.

– Både i butikken og i vores flotte showroom tilbyder vi at lave vinsmagninger. Dette er som udgangspunkt et B2B-arrangement, så hvis I er en flok på otte-ti eller flere, så tilbyder vi gerne at sammensætte et par timer med lidt godt til ganen – og krydrer gerne med en omgang tapas, eller hvad man måtte lyste, lyder det fra Jesper.

At finde de rette druer, de rette steder og til de rette priser er en evig jagt. Der er mange derude og masser af gode vine, men det handler om at finde de bedste – det er der, Excellent Wine kommer ind i billedet. Det er missionen.

– Vi arbejder i en jungle – og vi er på ingen måde alene på den jagt, men vi har en passion om at vinde, fordi vi så gerne vil byde vores kunder på det perfekte match, afslutter Tommy.

Del denne artikel: