Dét at præsentere mad er ikke bare… Og en bog er ikke bare en bog. Ælter man de to ting sammen og tilsætter Morten ”Kok” Thomsen, bliver det næsten helt eventyrligt – og det er meningen med den store Noli kogebog, der i skrivende stund, er i fuld gang med at blive fremstillet – så den er klar til at putte under juletræet Én mand. En kok og ikke bare en hvilken som helst en af slagsen. En kok, der har flflere idéer end der er æbler på træerne… Morten ”Kok” Thomsen – indehaver af Restaurant Noli, Østergade i Ikast. Det er ikke fordi Morten ikke har rigeligt at lave, men han vil så gerne dele det hele – idéerne med sine medmennesker. Derfor er der sat gang i en kogebog, og ikke bare en kogebog som de flfleste andre, men en bog, hvor der er tilsat lidt lokal stof. – Vi henter jo de flfleste af vores varer lokalt, og det er der kommet et par historier ud af. Vi henter faktisk rigtig mange af vores grøntsager og frugt så lokalt, at det er hjemme i folks private haver. Det kom der et lille indslag på TV MidtVest ud af. Et klip, der på deres Facebookside, er vist mere end én million gange. – Mange ved ikke hvad de skal gøre – eller hvordan, med det de har i haven eller i drivhuset, så derfor er vi i gang med at lave en kogebog, med retter man rent faktisk selv kan lave og med helt jævne opskrifter som man kan bruge til noget. Opskrifter på marmelade. Sylte opskrifter. Dressing og mayonnaise basis opskrift. Lav tingene selv og gør det igen og igen, så æblerne, blommerne eller agurkerne i haven ikke går til spille, siger han. – Det bliver lidt af en lækkerbisken. Mere end 300 sider ren forkælelse med hvad, og hvordan samt de lækreste billeder. Der er nok at glæde sig til, lover Morten.

Ikast-æblekage – med madæbler fra Kirkegade 

Ingredienser 1 kg.                                             madæbler 200 g.                                          sukker 1 stang                                        god vanilje 1/4 l.                                            vand 3 dl.                                            fløde (piskes til fløde)
Fremgangsmåde:

Benyt en bredbundet gryde.

– Skrald æblerne, tag kærnehuset ud og del æblerne i otte stk. – Skrab vaniljekornene ud og kom vaniljestang, korn, 1/4 liter vand og sukkeret i en gryde. – Kom æblerne i gryden – Luk gryden tæt med husholdningsfilm og sæt fuld varme på gryden indtil væsken koger.

– Efter opkog røres der nænsomt i gryden. – Kog æblerne til konsistens som grød.

Markroner

Ingredienser

100 g.                 mandler 160 g.                 sukker – som skal deles i 2 portioner 80 g.                  æggehvider

Fremgangsmåde:

– Blend mandler med halvdelen af sukkeret. – Pisk æggehviderne med den anden halvdel af sukkeret –         konsistensen skal være, så skålen kan vendes på hovedet. – De to dele blandes nænsomt sammen i en skål, og efterfølgende fyldes en sprøjtepose med en rund tylle. – Beklæd en bageplade med bagepapir, og fordel massen som små kager (på størrelse med 1 5kr.) på pladen. – Makronerne bages i forvarmet ovn ved 120 grader i cirka 30 minutter.

Hvid chokoladekrystal

Ingredienser

100 g.               god hvid chokolade – evt. Weinreichs 1895 200 g.              sukker 1 dl.                 vand

Der skal bruges termometer til denne opskrift. Fremgangsmåde:

– Smelt chokoladen i vandbad – vandbadet er en skål over en gryde med svagt varmt vand. – Hæld sukkeret og vand i en gryde og varm derefter massen op til 146 grader – brug termometer. – Den smeltede chokolade hældes over i en stål- eller røreskål og piskes nænsomt. – Hæld den 146 graders karamel langsomt ned i chokoladen. – Når dannelsen af små kugler opstår, skal du hælde krystallerne ud på et koldt fad til afkøling.

Anretning: – 4 portionsskåle fyldes med æblegrød i bunden. – 2-3 makroner lægges ovenpå æblegrøden, derefter flødeskum og der pyntes med chokoladekrystal.

Flæskesteg – 4 personer

Fremgangsmåde: –  Kom bagepapir i en bradepande –  Læg stegen med sværen nedad –  Hæld kogende vand i bunden indtil sværen er dækket –  Bag ved 100 grader i 30 minutter –  Efter 30 minutter vendes stegen –  Spray sværene med fedtspray og drys med groft salt godt ned mellem sværene –  Skru ovnen op til 180 grader og bag stegen til dennes centertemperatur er 62 grader –  Tag stegen ud og hæld fond fra – sigt fonden ned i en gryde –  Skru ovnen op på 256 grader eller grill og sæt stegen ind igen indtil sværen er sprød – uden at den bliver sort. Det tager cirka 5-10 minutter. Hold godt øje.

Flæskestegs-sauce

Ingredienser Flæskestegsfond 1 dl. rødkålslage Lidt fløde Gelé

Fremgangsmåde – Tag gryden med fonden og tilsæt 1 dl rødkålslage – Koges langsomt op, mens der piskes – Smag til med lidt fløde og lidt gelé, hvis en sødere smag ønskes – Smag til med salt og peber – Farves efter behov med saucekulør

Brunede kartofler

Ingredienser

– 1 kg.             små kartofler (aspargeskartofler anbefales) – 500 g.          sukker

1/2 dl             vand 1 klat             smør
Fremgangsmåde

– Kog kartoflerne og pil dem – Kom dem i en gryde lige før brug og tilsæt lidt vand. Giv et hurtigt opkog, så de er varme

Brug en bredbundet gryde og en langskaftet grydeske –  Smelt sukkeret uden at røre i gryden –  Når sukkeret er karamelliseret røres vand i – vær forsigtig –  Når vandet er fordampet, tilsættes smørklatten og du har en blød lækker karamelmasse –  Tilsæt nu kartoflerne – fyld kun kartofler i bunden i et lag –  Karameliser kartoflerne i cirka 10-15 min. Må gerne vendes forsigtigt

Tip Når den første portion brunende kartofler er færdige, kan karamellen bruges 1 gang til. Dog ikke mere end 2 gange.

Agurkesalat

Ingredienser

Agurker –           fra egen have om muligt
Fremgangsmåde: – Skyl og snit agurkerne – Noli snitter i ca. 2 mm tykkelse – Put agurkerne i en skål – Find din eddikelage frem, og hæld den over agurkeskiverne – de skal være helt dækket – Lad det hele stå i et døgns tid på køl – Jo længere – jo bedre smag. Noli anbefaler en uges tid – Hæld det hele over i et lufttæt glas – holdbarheden er uendelig lang
Del denne artikel: