Ofte kunne chefen for Vores Ikast, Jan Birk Knudsen, godt bruge flere timer i døgnet, men alligevel er smilet altid bredt og servicen over for medlemmerne i foreningen høj. Hjertet banker i den grad for byen – for sammenholdet og for udviklingen, men bestemt også for den enkelte erhvervsdrivende

Der er mange bolde i luften når man driver en forening, der har dét for øje at samle city, erhvervslivet, foreningerne og Ikast Vest. Og så må Vores Ikast Venner heller ikke glemmes …

Chef for Vores Ikast Jan Birk Knudsen har ikke så lidt at holde styr på, men heldigvis har han et par tråde at trække i.

– Nok kan jeg kalde mig for chef for Vores Ikast, og Viggo Mulvad for formand, men vi har gode folk i bestyrelsen og gode folk på formandsposterne i de enkelte udvalg, forklarer Jan.

– Det er nødt til at være inddelt på den måde, når vi har 271 medlemmer – og der kommer flere og nye til nærmest hele tiden.

– Og ved siden af de i forvejen fem ben er der jo for nylig kommet ét ben mere på – Ikast Bymidte. En post, som blandt andet handler om at finde lejere og fremvise lejemål til potentielle detaildrivende rundt om i byen og lave udvikling i samarbejde med Vores Ikast, forklarer Jan.

Men dén post klarer udviklingschef Julia Taarup Johansen. Der er rigtig meget arbejde i dét at være med til at udvikle byen og forsøge at få både udlejere og lejere til at spille sammen. Nye som gamle.

At finde på, hvordan vi måske trækker det hele mere sammen – eller om vi skal det eller måske noget helt andet. Hvad skal vi med gågaden og hvorfor? Kan vi det ene eller måske det andet?

Der er mange idéer og endnu flere gøremål.

– Julia og jeg deler kontor, og vi er supergode sparringspartnere, så vi har et rigtig godt samarbejde, lyder det fra Jan.

Arrangementerne

– I Vores Ikast handler det om, at vi gerne vil være sammen om noget i vores by. Vi vil gerne sammenholdet, og vi ved, at sammen kan vi bare mere. Det betyder noget at gøre tingene sammen – også selv om man er i hver sin branche, siger Jan.

– Vi forsøger at lave arrangementer for alle – og med alle. Vi laver også arrangementer for nogle brancher, i nogle dele af byen eller udelukkende for kvinder, mænd eller børn.

– Eksempelvis er det ikke længe siden, at vi dækkede et stykke af Strøgcentret af og inviterede 200 kvinder indenfor – mod køb af billet. Der var lækkerier af mad og drikkevarer. Et par små foredrag og dejlige kvinder, der under middagen fremførte modeshow. De butikker, der havde lyst deltog, og holdt åbent. En fin aften, som efterfølgende har fået flotte ord med på vejen.

– Af og til er der livemusik og shows i Strøgcenteret. Vi har også lige afholdt vinfestivalen. Der sker ting på Torvet, i Vestbyen eller i Østerport. Hele året er der større eller mindre arrangementer, og hvis ikke medlemmerne bakkede op ville det ikke kunne lade sig gøre.

Vores fællesskab

Men medlemmerne af Vores Ikast, de 271 i skrivende stund, har også et netværk ved at være med. Ikke alt foregår i åbningstiden.

Vores Ikast arrangerer julefrokost, en tur på gokartbane og flere virksomhedsbesøg hos spænende virksomheder. En unik mulighed for at kigge ind bagved hos hinanden, men også for at vise sig frem for eventuelle fremtidige samarbejdspartnere.

– Det er ofte, når man kommer ud til andre virksomheder, og man måske kommer lidt længere end blot i butikken eller på kontoret, at man opdager, at dem her har man måske en fællesnævner med – eller at de faktisk kan dét, man søger. Det er noget af det, netværk kan, forklarer Jan.

Samarbejde giver nye input. Nye input giver glæde – nye kunder – nye muligheder.

– Nogle gange er den bedste måde til et nyt bekendtskab et måltid mad, så det indgår ofte.

– Det fællesskab kommer jeg gerne og fortæller mere om. Jeg plejer at sige, at det koster en kop kaffe, så kommer jeg forbi, lyder det.

En opfordring

– Vi oplever, at man gerne vil bakke op om det fællesskab, Vores Ikast er og tilbyder, og det sætter vi kæmpe stor pris på. Man vil gerne byen og hinanden.

– Desværre er det ikke helt så nemt at drive butik i dag. For fem år siden var der ikke mange ledige butikslokaler i midtbyen. I dag er det anderledes, og vi er nødt til sammen at værne om de butikker vi har, bakke op om dem og bruge dem. Ændrede indkøbsvarer som eksempelvis nethandel og storcentre udgør et voksende alternativ, og vil med tiden udfordre vores lokale butikslivs overlevelse. Måske er det nemt at bestille på nettet eller smutte i centret, men omvendt vil vi helst ikke undvære de lokale butikker og muligheden for at handle her i byen. Og hvem støtter de lokale foreninger med præmier, sponsorater med mere – ikke netbutikkerne.

– Her kan vi faktisk alle sammen gøre noget ved at handle og tænke lokalt, lyder opfordringen.

Vores Venner

– Og man kan – som menig borger – gøre endnu mere. Man kan nemlig også blive medlem af Vores Ikast som ven i ”Vores Ikast Venner”. Her kan man være økonomisk støttemedlem med 100 kroner om året, eller man kan eventuelt være ven med en donation af frivillig arbejdskraft. Det er nemlig også en enorm glædelig gave at få og noget, vi slet ikke kan undvære, understreger Jan.

– Vi har ganske simpelt brug for din deltagelse som borger, så Vores Ikast kan udvikle og højne aktivitetsniveauet yderligere, lyder det.

Del denne artikel: