Ting tager den tid, ting skal tage. Sådan må der gerne siges, når det kommer til at skulle vælge sin seng. Man bruger en tredjedel af sit liv i sengen, og derfor er det vigtigt, at man vælger rigtigt, og dét er de uddannet til at hjælpe dig med hos Søvn Studiet i Møblér i Ikast

Når man lægger sig i en seng med henblik på at købe den, skal man ikke bare lægge sig. Man skal lægge sig og mærke efter. Man skal hvile, og man skal lægge sig, som man gør, når man skal sove. Er man vant til at sove på maven, er det det, man skal gøre. På ryggen, så er det det.

De gode råd kommer fra Lene Fihl, som i 12 år har solgt møbler, herunder senge, i Møblér i Ikast.

– Der er mange ting, der ikke må tage ret lang tid i vores hverdag, men det skal dét at vælge sin seng, lyder det.

– En sengeekspedition er ikke noget, der på nogen måde skal stresses igennem. Det skal og må gerne tage den tid, det skal tage. Kun ganske få tager under en time. Som oftest tager det længere tid. Og man prøver endnu flere forskellige, når man har fundet ud af, om man er til kontinental, boksmadras eller elevationsseng.

– Det kan virke en smule uoverskueligt, men vi er her jo for at hjælpe, siger Lene.

Ryg og nakke

Mulighederne er mange. Nogle af de forskellige brands, der er at vælge imellem, er Dunlopillo, ZensiZone, Auping og Jensen.

Man skal som udgangspunkt tænke, at man som voksen har en seng i 10-15 år, og man bruger mange timer i den. Det er bare altafgørende, at man ligger godt i sin seng.

– Det handler ikke altid om prisen. Det hedder sig ikke, at man ligger bedre i en dyrere seng, men kvalitet og økonomi hænger selvfølgelig sammen. Nogle passer til én type madras, mens andre passer bedre til andre typer. Det er så forskelligt. Her kigger vi på din ryg og din nakke og finder den seng, der passer bedst til dig, forklarer Lene.

Personalet i Møblér er uddannet til at kunne se på den måde, en kunde lægger sig i sengen, om madrassen gør noget godt for ryg og nakke.

 

– Vi er blevet undervist af fysioterapeuter til at kunne se, hvordan rygsøjlen arbejder. Hvordan skuldrene gerne skulle have plads, og vi vejleder gerne om, hvordan en pude skal aflaste nakken, og hvad madrassen skal kunne for at optimere, forklarer Lene.

– Oftest hænger en blød seng bedst sammen med en flad hovedpude, mens en fast seng hænger sammen med en høj pude.

– Det er jo heller ikke ens for parret, der skal sove i den. En kvinde vejer ofte mindre end manden. Hun ligger måske på siden og han på ryggen. Der er meget, der spiller ind på, hvilken seng man bør vælge. Det er også grunden til, at man er nødt til begge to at være sammen om at prøve seng.

Lad sengen vokse med

– Man starter livet i en lille seng – det giver sig selv. Så jeg anbefaler, at man som før-skolebarn får en skummadras. Som barn er man ganske simpelt ikke tung nok til at få noget ud af det, en boksmadras kan, forklarer Lene.

– Når man så vokser ud af den, måske som seks-otteårig, er det en god ide med en boksmadras – eller en sovesofa for at få lidt mere udnyttelse af pladsen på børneværelset.

– Som teenager vil man så gerne have den bedre – og bredere seng – og måske den seng, man tager med sig, når man flytter hjemmefra. Så er vi oppe i en trekvart seng for de flestes vedkommende, siger Lene.

Så kommer vi til forældrene. Nogle er til elevation, mens andre ikke er det. Der er fordele i at have det. Ikke mange ulemper, men man skal selvfølgelig tænke over, om det er noget, man får brugt.

– Jeg synes, det altafgørende er, at man køber en seng, som man finder en god hvile i. Det er så vigtigt, og hos Møblér gør vi vores ypperste for, at du får den helt rette seng med hjem. Man skal dog vide, at der oftest kan gå op til 14 dage eller tre uger, før man ved, om det er den rigtige seng, man har valgt. Kroppen skal vænne sig til den.

Forlæng levetiden

Der er masser af muligheder for at gøre noget for at opretholde den gode søvnkomfort. Man skal huske at vende sin topmadras.

– Det er ikke sikkert, alle ved det, men vi vejleder vores kunder i at vende deres topmadras, når de skifter sengetøj, lyder det.

– Selve sengen bør man vende måske én gang årligt, men det er topmadrassen, der er med til, at levetiden forlænges.

– De fleste topmadrasser kan vaskes, men vi råder til, at man køber en rullemadras og vasker den i stedet.

– Der er naturligvis også stor forskel på selve topmadrasserne, ligesom der er forskel på, hvem der skal ligge på dem, forklarer Lene.

 

– Hos Møblér byder vi på flere forskellige ventilerende og antibakterielle topmadrasseer. Det vil sige, at hvis man sveder om natten, vil en investering i en ventilerende topmadras hurtigt være tjent hjem i form af en bedre nattesøvn. Vi kan også hjælpe og vejlede allergikere med, hvilke valg der gør sig bedst i deres tilfælde, fortæller Lene.

Men en seng er jo ikke en seng uden den rette dyne, og det kan Møblér naturligvis også hjælpe med.

Oftest vil kvinden have en varm dyne, mens manden er til en lidt lettere udgave. Men her er udvalget stort. Både inden for puder og dyner.

– Det lyder svært. Det er det ikke. Vi vejleder hellere end gerne fra ende til anden. Så kom endelig inden for. Vi har tiden og vil gerne hjælpe jer til en god nats søvn, lyder opfordringen.

Del denne artikel: