Vi taler børn, og vi taler briller. Både børn og briller er seje. De to ting hang superfint sammen den dag i efteråret, hvor Thiele Ikast havde masser af modeller på catwalken. Der var popcorn og saft og masser af briller at vælge imellem – og lækre unger

Charme, selvtillid og lækkert hår. Masser af smil. Masser af charme. Der var også lidt generthed, men det blev pillet af dem. De var seje. De var cool. Og nu, ja, nu har de alle sammen dét til fælles, at de var modeller for en dag, og beviset er lige her i magasinet – samt hjemme på hver deres væg. De fik nemlig en plakat med dem selv på – som tak.

Thiele Ikast arrangerede en ”børne-brille-model-dag” for at skabe lidt mere røre om børn og briller.

Hvorfor? Fordi vi kan, lyder det med et stort smil fra indehaver af Thiele Ikast Irene Ravn, som understreger, at det jo ikke kun er for sjov, men at det at skabe fokus på noget, kan udbrede en viden og en opmærksomhed på noget, som i dette tilfælde kommer børn til gode.

– Vi tre piger her i butikken syntes, det kunne være en sjov idé at give nogle børn den oplevelse, og så kunne vi jo – i bytte for en plakat og lidt popcorn – få lækre lokale børn med i vores annoncering. Vi skulle ikke spørge andre end forældrene.

– Vi gør det, fordi vi synes, der skal mere fokus på børn og deres syn. Vi, som voksne, skal være opmærksomme på, at størstedelen af børn, som ser dårligt, ikke ved, at de ser dårligt. De har måske ikke prøvet andet i deres liv. De tænker ikke selv tanken, at de måske trænger til briller, lyder det fra Irene.

Signalerne

Der kan være forskellige signaler, man som forældre, lærere, pædagoger eller bare voksne omkring barnet kan holde øje med, eksempelvis om barnet skeler, snubler, går ind i døre eller møbler. Eller om barnet har svært ved finmotoriske aktiviteter, tit klager over hovedpine eller har svært ved at koncentrere sig og sidder med næsen i bogen for at læse.

– Der er mange ting, der kan indikere, at det er værd at få undersøgt, fortæller Irene, som mange gange har oplevet, at børn, der får briller, i den grad får en helt anden trivsel.

– Det forestiller man sig slet ikke, men hvis synet hæmmer én – uden at man ved, at det er det – så er det en gave at få briller. Men det er svært. Sundhedsplejersken har til opgave at kigge efter det ved de helt små børn, men det er ingen garanti, ligesom det heller ikke er sikkert, at skolelægen opdager det.

Ordentlige briller

– Vi har fagligheden og vil gerne hjælpe. Loven siger dog, at børn under ti år altid skal undersøges af en læge eller øjenlæge, før de må få briller hos optikeren. Men det betyder jo ikke, at vi ikke kan undersøge dem. De skal blot forbi lægen eller øjenlægen, før vi skal på brillejagt, siger Irene.

– Vi råder forældrene til at bestille en tid ved øjenlægen, så vi kan tage tingene i den rette rækkefølge. Hvis der bliver sagt, at det er nødvendigt – eller at det er en god idé med briller – så finder vi den brille, som passer lige til ham eller hende.

– Når så brillen er på, kan man som forældre måle værdien i, om brillen bliver på. Hvis den gør, så er det ganske simpelt – behovet har været der. Det virker.

– Ligesom alle andre briller, er det muligt at få briller til børn i alle prisklasser, og vi, i Thiele kæden, er opmærksomme på priserne – særligt når det kommer til børnebriller, siger Irene.

– Der er naturligvis forskel på, hvilke briller man vil have – og hvilke man kunne ”nøjes” med. Men som udgangspunkt er børnebriller – hos os – ikke dyre.

Thiele-butikkerne er selvstændigt drevet og ejet hver især. Nogle ejer flere, men hver butik er selvstændig, og det giver blandt andet Irene Ravn muligheden for at arrangere sådan en børne-model-brille dag, uden at de andre Thilie butikker nødvendigvis gør det samme.

– Vi har et rigtig godt samarbejde på tværs af butikkerne og handler du i én Thiele-butik, gælder servicen jo naturligvis i hele landet.

 

Mange spørgsmål

– Bruger forældrene ikke selv briller, er der ofte mange spørgsmål – og her skal man bare spørge. Eksempelvis kan der være tanker om brugen af briller ved sport. Hvad med svømmebriller? Linser?

Man skal ikke nødvendigvis have nogen særlig alder for at kunne bruge linser, bare man – som barn – ikke bruger dem hele tiden. Man kan eventuelt bruge linser, mens man spiller sin kamp, træner, eller hvad man nu gør aktivt, og så tage sine briller på igen efterfølgende, forklarer Irene.

Og der er intet til hinder for sportsbriller og svømmebriller med styrke.

– Men den snak tager vi individuelt, hvis behovet er der. Igen: Her er ingen spørgsmål dumme. Så spørg!

En sej brillebærer

Én af dem, der denne dag mødte op og ville være børne-brille-model, var 10-årige Lukas Kande Jensen. Han er brillebærer og har været det i flere år.

– Jeg fik briller, da jeg var seks år, og jeg synes, det er sejt at have briller. Dem, jeg har, er runde, og dem synes jeg er fede. Jeg synes, de er seje. Min mor hjalp mig med at vælge – og så hende her i butikken (Irene, red.).

– Jeg synets, det kunne være sjovt med sådan en dag. At være brillemodel, lyder det fra Lukas, som er elev på Østre Skole.

– Der er mange fede briller i den her butik – og det kan da godt være svært at vælge. Det skal jo se godt ud, afslutter Lukas.

Del denne artikel: