Dét at præsentere mad er ikke bare… Og en bog er ikke bare en bog. Ælter man de to ting sammen og tilsætter Morten ”Kok” Thomsen, bliver det næsten helt eventyrligt – og det er meningen med den store Noli kogebog, der i skrivende stund, er i fuld gang med at blive fremstillet – så den er klar til jul

Én mand. En kok og ikke bare en hvilken som helst en af slagsen. En kok, der har flere idéer end der er æbler på træerne…

Morten ”Kok” Thomsen – indehaver af Restaurant Noli, Østergade i Ikast.

Det er ikke fordi Morten ikkehar rigeligt at lave, men han vil så gerne dele tingene – idéerne med sine medmennesker, så der for kommer der nu en kogebog, og ikke bare en bog som de fleste andre, men en bog, hvor der er tilsat lidt lokal stof.

– Vi henter jo de fleste lokalt, og det kommer der mange hsitorier ud af. Vi henter faktisk rigtig mange af vores grøntsager og frugt så lokalt, at det er hjemme i folks haver. Det kom der et lille indslag på TV MidtVest ud af. Et klip, der på deres Facebookside, er vist mere end én million gange – så folk kan godt lide idéen om, at man gør selv, lyder det fra Morten Kok.

– Derfor er vi i gang med at lave en kogebog, med retter man rent faktisk selv kan lave og helt jævne opskrifter som man kan bruge til noget. Marmelade opskrifter. Sylte opskrifter. Dressing og mayoaise basis opskrift. Lav tingene selv og gør det igen og igen, så eksempelvis æblerne, blommerne eller agurkerne i haven ikke gåtr til spille, siger han.

– Men vi vælger at krydre bogen med andet end opskrifter. Der skal lidt andet lokalt ind på nogle af siderne. Der er nok at glæde sig til, lover Morten.

Eddikelage – til syltning

Ingredienser

1 l.             lager eddike
2 stk.        laurbærblade
10 g.         sennepsfrø
10 g.         peberkorn
1 kg          sukker

Fremgangsmåde:

De første 4 ingredienser koges op. Derefter tilsættes sukker.

Syltede rødbeder

Ingredienser

1 kg.         rå rødbeder
1 l.            syltelage

Fremgangsmåde:

– Vask rødbederne
– Kog dem, indtil de er møre – TIP: Stik en kniv i en af rødbederne. Slipper den kniven, er den færdig
– 
Skær rødbederne i passende størrelser. Put dem herefter på glas, og tilføj frisk peberrod.
– 
Varm din syltelage, og fyld glasset op. Låg på – skal stå mindst 1 uge før første åbning.

Opbevares tørt og mørkt – Holdbarhed: 1 år efter første åbning

Sylting af drueagurker 

Ingredienser

750 g.         drueagurker
5 l.              syltelage
50 g.           groft salt

Fremgangsmåde:

– Prik huller i de hele agurker med en gaffel. Hæld vandet i en stor bøtte/skål, og tilsæt groft salt.
– Læg drueagurkerne i saltvandet, og lad dem trække i 24 timer.
– 
Hæld vandet fra, og læg agurkerne i et sylteglas med syltelage – se opskrift – og tilsæt krondild /dild, peberkorn og rå løg

Hvid chokolade krystal 

– blandt andet til klagepynt, mysli og diverse toppings

Ingredienser

100 g.         god hvid chokolade – evt. Weinrichs 1895
200 dl.       sukker
1 dl.            vand

Der skal bruges termometer til denne opskrift.

Fremgangsmåde:

– Smelt chokoladen i vandbad – i en skål over gryde ved svag varme.
– 
Hæld sukkeret i vandet, og varm derefter massen op til 146 grader – brug termometer.
– Massen hældes herefter over i en stål- eller røreskål og piskes nænsomt, til den bliver til karamel.
– Den lune chokolade tilsættes langsomt, og når der dannes små kugler, skal du hælde krystallen ud på en kold flade – ikke bordpladen.

* Hvid chokoladekrystal har lang holdbarhed, hvis den opbevares tørt.

Makroner

Ingredienser

100 g.         mandler
160 g.         sukker – som skal deles i 2 portioner
80 g.           æggehvider

Fremgangsmåde:

– Blend mandler med halvdelen af sukkeret.
– 
Pisk æggehviderne med den anden halvdel af sukkeret – konsistensen skal være, så skålen kan vendes på hovedet.
– 
De to dele blandes nænsomt sammen i en skål, og efterfølgende fyldes en sprøjtepose med en rund tud. Beklæd en bageplade med bagepapir, og fordel massen som små kager på pladen.
– 
Makronerne bages i forvarmet ovn ved 120 grader i cirka 30 minutter.

Ikast-æblekage – med madæbler fra Kirkegade

Ingredienser

1 kg.            madæbler
200 g.         sukker
1 stang.      god vanilje
1/4 l.           vand

Benyt en bredbundet gryde.

Fremgangsmåde:

– Skræl æblerne, tag kærnehuset ud, og del æblerne i 8 stykker. Put dem i gryden, og tilsæt vandet. Udtag vaniljen, og put den i vandet.
– Luk gryden tæt med husholdningsfilm. Sæt fuld varme på gryden, indtil væsken koger.
– Når den koger, røres nænsomt i gryden. Kog, indtil æblerne smuldrer.

Kogebogen udkommer i midten af november på forlaget Hørdum & Engelbreght. Grafisk design af B.Lynderup. Fotografering af Erling Jørgensen og tekst af AB-Kommunikation.

Del denne artikel: