Måske er du én af dem, der ikke synes, at Herning har så meget natur at byde på – men så tager du fejl. Faktisk er det muligt, at mange bliver overraskede, når de kommer til at se og læse i den helt nye fotobog ”Øjeblikke” med de smukkeste billeder fra områder i og omkring Herning

En tidlig morgentime i august. Solen er ved at vågne, men er kun nået til strækøvelserne. Man kan se varmen fra sit åndedrag i luften, mens dråber fra duggen omfavner de enkelte græsstrå.

Det er den natur, Johnny Møller, selvstændig grafiker og fotograf i firmaet Criate med base i Hammerum, har tabt sit hjerte til – og nu ønsker at dele med omverdenen.

Johnny står bag fotobogen ”Øjeblikke”, hvor han tager læseren med ud i den midtjyske natur.

– Meget af det her sker, før de fleste overhovedet tænker på at stå op, lyder det.

– Det er tit i de helt tidlige morgentimer, at naturen er smukkest. Der er så mange smukke øjeblikke, som man snyder sig selv for, hvis man bliver hjemme under dynen, siger Johnny Møller.

Johnny har holdt af at fotografere naturen i mange år. I starten var det mere selve fotograferingen end naturoplevelsen, der fangede ham. Sådan er det ikke mere. Tværtimod. Nu er det naturen, der trækker, og kameraet er blevet et værktøj, der hjælper med at indfange den stemning eller følelse, han oplever.

– Det er blevet til rigtig mange billeder gennem årene. Dem, der har gjort mest indtryk på mig, har jeg udvalgt til at komme med i bogen ”Øjeblikke”. Den sværeste del i processen har været at vælge billeder fra, fortæller han.

Naturen som frirum

En personlig sorg gav i 2012 Johnny idéen til bogen.

– Min daværende kæreste og jeg ventede tvillinger, men fødslen gik i gang alt for tidligt, og det betød, at vi mistede den ene tvilling, Villads, fortæller han.

Viola overlevede, men hun har men, der gør, at hun i dag er handicappet og ikke har noget talesprog, fortæller Johnny.

– Den oplevelse, sorgen over tabet og alle de bekymringer, der fulgte i kølvandet, har sat sine mentale spor i mit liv. På godt og ondt. Her hjalp mine fototure i naturen mig. De gav mig et frirum, hvor jeg for en kort stund kunne lægge mine bekymringer på hylden. Jeg kunne tanke lidt ekstra energi og overskud til at klare en tørn mere.
– Naturen fjernede ikke alt det, der var svært – men den hjalp mig igennem det.

Johnny er far til fire: Emma, Andreas, Viola og Villads.

Naturens smukke ansigter

– De fleste kender steder som Knudmosen, Gødstrup Sø, Søby Brunkulslejer og Skjern Å, men lægger de mærke til, hvor smukt der er? Det er slet ikke sikkert, men hvis ikke man af og til trækker stikket i vores travle hverdag, snyder man virkelig sig selv for noget helt unikt. Noget, der modvirker stressen, vi omgiver os med hver dag – både på arbejdet og hjemme, siger Johnny.

– Der venter én noget helt fantastisk i naturen. Det hele suser bare forbi én – eller rettere: Vi suser lige forbi, for nok ændrer naturen sig, men det er os, der ikke lægger mærke til alt det smukke, vi hver dag bydes på. Naturen har så mange smukke ansigter, så mange udtryk, og de skifter hele tiden – hver dag. Men de forsvinder ikke.

– Et par gummistøvler og en god jakke på, og så afsted. Enten alene eller sammen med en, man har kær. Der er masser at dele, og så er det ovenikøbet gratis.

Fotografi skal være en leg                    

Den 1. oktober udkommer bogen med mere end 230 fotografier inddelt i ti kapitler – der alle indledes med en kort tekst, som i bogen også er oversat til engelsk. Der er foreløbig trykt 1.000 eksemplarer, og bogen kan købes hos både Bog & idé og Arnold Busck i Herning – og via www.criate.dk.

Den eftertænksomme grafiker har kastet sin kærlighed på fotografiet og dets kunnen. Opdaget, hvad kameraet kan indfange og forevige, og har forstået at bruge det konstruktivt.

– Jeg er ikke uddannet fotograf, men jeg tager billeder, og jeg forsøger hele tiden at blive bedre, blandt andet gennem kurser og workshops. Det vigtigste er at huske at lege, når man fotograferer. Det er nemlig legen, der holder kreativiteten i gang og gør, at man udvikler sit fotografi. Det er legen, der inspirerer og holder glæden ved fotografiet i live.

– Jeg har nu fotograferet i 12 år, men jeg er slet ikke færdig med at lære, erkender han.

To øjeblikke …

Der har været mange tanker forud for bogen, men nu handler det bare om at glæde sig. Der er allerede flere forudbestillinger på ”Øjeblikke”, så om der skal trykkes flere, vil tiden vise.

– Måske der senere skal arbejdes på en bog nummer to. Eller måske en bog med noget helt andet end natur – hvem ved, siger Johnny med et smil.

 

Se mere på www.criate.dk.

Del denne artikel: