Den sande historie om en italiensk teenager, der blev spion for modstandsbevægelsen, er blevet en bestsellerroman

En femoghalvfjerds år gammel historie om en ukendt italiensk teenager er blevet en gigantisk bestseller. Under en blodrød himmel, som er bogens danske titel, er solgt i over en million eksemplarer alene i USA.

Bogen er blandt de tyve mest anmeldte bøger nogensinde på Amazon med en gennemsnitlig karakter på 4,8 ud af 5 stjerner, og på det globale bogforum Goodreads har over 150.000 læsere anmeldt romanen.

I bogens forord fortæller den amerikanske forfatter Mark Sullivan, hvordan han ved et tilfælde kom på sporet af historien om den italienske teenager Pino, der blev spion for modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig:

”Jeg sad ved et middagsselskab og hørte brudstykker af en fantastisk, ufortalt historie fra Anden Verdenskrig med en syttenårig italiensk dreng som helt. Min første reaktion var, at historien om Pino Lellas liv i krigens sidste treogtyve måneder umulig kunne være sand. Så ville vi have hørt den før. Men så fandt jeg ud af, at Pino stadig var i live her cirka seks årtier senere. Jeg ringede til ham og fløj til Italien og tilbragte tre uger sammen med Pino i en gammel villa i byen Lesa ved Maggiore-søen lige nord for Milano. Jeg hørte på ham i timevis, mens han fremmanede fortiden,” fortæller forfatteren, der brugte de næste ti år på at lave research til bogen.

Spion for modstandsbevægelsen

Da teenageren Pino bliver chauffør for general Leyers, Hitlers højre hånd i Italien, ser den italienske modstandsbevægelse det som en enestående mulighed for, at Pino kan blive spion, som det fremgår af uddraget herunder fra bogen:

Pinos onkel sagde til ham:
”Efter feltmarskal Kesselring er Leyers den mest magtfulde tysker i Italien. Han arbejder med Albert Speers fulde autoritet, Hitlers rigsminister for udrustning og krigsmateriel, hvilket anbringer ham kun to skridt fra føreren!

Hvis han vil have noget til at ske, så sker det. Uanset hvad Wehrmacht har brug for i Italien, så skaffer Leyers det eller tvinger vores fabrikker til at lave det eller stjæler det fra os.

Han laver alle nazisternes rifler, kanoner, ammunition og bomber her. Alle kampvognene. Alle lastbilerne.

Kan du ikke se det, Pino? Du er den store generals personlige chauffør nu. Du følges med Leyers. Du ser, hvad han ser. Hører, hvad han hører. Du bliver vores spion i den tyske overkommando!”

Del denne artikel: