Det er mere end 200 år siden, at brillekæden Thiele kom til verden. For lidt mere end tre år siden kom Thiele til Ikast, og nu, i 2019, kommer brillerne ud af printeren … Man tror ikke på det, men det er ganske sandt. X-Klusiv har mødt en af ejerne bag det danske brand Ørgreen

Man skal holde godt fast i noget for at kunne følge med i dag – og medmindre man er født ind i nutiden, så vil man med jævne mellemrum møde fremtiden – i nutiden … Det vil i hvert fald føles sådan. Eksempelvis kan man da ikke printe et brillestel – eller kan man? Svaret er – naturligvis kan man det.
Hos Thiele i Ikast er det danske brilledesignfirma Ørgreen et velklingende og meget vellidt navn.
– Vi er nørder her i butikken, og vi elsker andre i vores branche, der er nørder – og tro mig, det er de hos Ørgreen, og de har i den grad noget at have det i, lyder det fra en af ejerne af butikken på Østergade, Irene Ravn.
– Men selv som nørder kan det være svært at følge med – nogle gange. Irene, Dorte og Line – trekløveret hos Thiele i Ikast – er imponeret. En brille ud af en printer, tjo. Det er jo ret fantastisk.
Gregers Fastrup er en af de tre mænd bag brandet, og i dag bringer én af hans mange kasketter i virksomheden ham forbi butikken i Ikast. De tre direktører sætter nemlig en ære i også selv at have den direkte kontakt med deres kunder rundt om i landet – og verden. En af de butikker, Gregers Fastrup holder fast i at komme i, er netop Thiele i Ikast.
– Ørgreen er i dag en stor virksomhed, men for at vi har kunnet få succes med det, vi laver, er der optikere rundt om i landet, der har skullet give os hyldeplads i deres butikker. Thiele i Ikast er én af dem, og så er vi sådan indrettet, at der er nogle, vi gerne viser, vi sætter pris på – så dem besøger vi selv med jævne mellemrum, lyder det fra salgsdirektøren.
Ørgreen er et af verdens førende firmaer inden for brilledesign og er særligt kendt for deres opfindsomme tilgang til design og nyskabende farvekombinationer med brug af over 400 forskellige farvetoner. Hvert stel designes og udvikles i Danmark og bliver håndlavet i Japan.
– Godt dansk design krydret med japansk omhyggelighed, lyder det fra Gregers, da han med et smil fremviser den nye kollektion fra Ørgreen, Quantum.

Verdens første
Historien om de tre gutter og Ørgreen begyndte på et snowboard. De tre var sammen i deres passion – sne og board. Tobias Wandrup som designer, Gregers Fastrup som sælger og Henrik Ørgreen selv som mærkets ansigt udadtil og ansvarlig for lidt af hvert, både produktion og design. Ørgreen skulle det hedde.
Brillefirmaet Ørgreen blev dannet i 1997. Firmaet begyndte med at lave solbriller, men lancerede deres første brillekollektion i 2002.
I dag laver de både briller og solbriller. Deres brillestel laves i titanium og acetat, og de mikser gerne de to materialer.
– Siden vi begyndte, er der sket en kæmpe udvikling, og i dag, hvor alle tænker miljø, klima og bæredygtighed, er det intet mindre end fantastisk at kunne præsentere en helt ny kollektion af brillestel, som i den grad lever op til hver af de ting, fortæller Gregers.
Og det sidste nye … Smilet kommer frem.
– Vores nye kollektion af brillestel er 3D-printet. Der er tale om verdens første synscentrede 3D-briller, lyder det fra Gregers.

Stolte
Måske fordi den måde at fremstille ting på stadig er ny, ville man overhovedet ikke gætte på, at brillen er 3D-printet, men det er ikke desto mindre sandt.
– Vores stel kaldes Yuniku – som betyder unikt på japansk. Materialet er polyamid 12, der er et materiale med ideelle egenskaber til fremstilling af førsteklasses briller, forklarer Gregers.
– Det er stærkere end acetat, lettere end titanium og mere fleksibelt end TR90, et materiale, der ofte anvendes i andre stel.
Brillen er overraskende let. Den vejer ikke mange gram. Man har arbejdet og udviklet på denne brille i lang tid. Der er tænkt over, hvordan man kom af med skruerne og lodningerne, samtidig med at man gjorde det muligt for optikerne ude i butikkerne at være med i denne udvikling.
– Jeg siger gerne højt, at vi er stolte af det her produkt. Af denne brille. Af kollektionen Quantum, lyder det fra Gregers.
Kollektionen kommer i fire forskellige design, og når det kommer til farver, går firmaet heller ikke på kompromis. De har nemlig ansat deres helt egen farvedesigner, Sahra Lysell – som for øvrigt sælger sine kollektioner i mere end 50 lande i dag.

Genialt
– Briller er ligesom rødvin. Du kan sagtens få en o.k. vare til en billig penge, men hvis du giver lidt mere, får du bare så meget mere for pengene, mener Gregers.
– Vi går udelukkende efter at levere kvalitet, og det ses her i vores nye kollektion, Quantum. Vi taler om et design helt uden skruer!
Blikket går fra Gregers, som holder brillerne frem fra den store taske, til de tre kvinder i Thiele-butikken i Ikast. Irene og Dorte har allerede set og samlet et par af Quantums stel, mens Line endnu ikke har prøvet.
Smilet bryder frem i ansigtet på hende, da Gregers viser og fortæller. Hun nørder, og hun elsker det.
– Tænk, at man kan dét. Et stel uden skruer. Fantastisk, siger hun.
– At det virkelig er 3D-printet, er stadig en smule uvirkeligt. Men det, at der ikke er nogen lodninger, der går i stykker, at der ikke er nogen skruer, der falder ud og bliver væk – eller skal spændes efter … det er genialt, lyder ordene fra Line.
30 modeller. Fire farver. Ny kollektion to-tre gange årligt. Der er nok at forelske sig i.
Pigerne i Thiele Ikast er mere end klar til at klæde dig på med et par Quantum-briller. Og selvom de ligger på hylden i butikken, er de alle kommet fra printeren – dog ikke i butikken, understreger pigerne.
– Vi viser meget gerne udvalget frem, så kig endelig indenfor, lyder det.

Del denne artikel: