For de fleste, der går i svømmehallen, handler det om vand, motion, leg og smil. For de ansatte handler det også om sikkerhed, optimering og om at ramme de helt korrekte grader – og det er ikke altid ligetil

Der er – som altid – masser af vandplask, latter og godt humør i Ikast Svømmecenter. Magasinet X-Klusiv kiggede forbi i anledning af påsken, for her var der – som i andre ferier – lige et par ekstra ansigter i vandet.
– Det er rygtedes, at vi har lejet ”forhindringsbanen”, og det er bestemt også rygtedes, at den er hyldende morsom, lyder det fra svømmecenterleder Jesper Harder.
– Vi tænkte, at det var på tide, at vi fandt på en ny udgave af, hvad der i meget lang tid har heddet ”Dyret” her i huset. Den her forhindringsbane er mindst lige så sjov. Vi har planlagt, at vi skal have den i ferier, og når det skal være lidt ekstraordinært, siger han.
– Vi har den jo ikke hele tiden, og den optager meget plads i vandet, men der skal være plads til leg i vores hus, lyder det.

Koldt eller varmt
I et meget stort lokale med masserlle af mennesker, masser af folk, der kommer og går, og ikke mindst flere forskellige bassiner med forskellige varmegrader kan det være noget af en udfordring at holde temperaturen i det store bassin.
– Der skal ikke meget til, før det mærkes. Vi taler decimaler, fortær Ikast Svømmecenters altmuligmand, Kim Larsen.
– Der skal ikke meget til, før vi hører, at vores gæster tydeligt kan mærke forskel. Og der er forskellige bassiner og kar, der skal kunne hvert deres. Spaen skal være varm, mens koldtvandskarret jo skal være koldt. Men man lærer jo huset at kende, og på den måde prøver jeg at finde de rette veje til at løse udfordringerne, lyder det fra Kim, som også er en af svømmecentrets livreddere. Og ikke bare livredder, for det er også ham, der står med ansvaret for, at husets andre livreddere har de kompetencer og uddannelser, de skal have, og at de består deres prøver løbende.
– Jeg er vel egentlig teknisk serviceansvarlig i det 5.011 kvadratmeter store hus, siger han.
I virkeligheden er det en mand med en meget stor passion, vi her taler med og om. Han er uddannet lastvognsmekaniker. Nu lægger han al sit hjerteblod i Ikast Svømmecenter – eller under svømmecentret faktisk. I kælderen. Og han kender hver en krog.
Kim er ikke bange for lige at tjekke ekstra op på de små ting for at se, om der er andre måder at gøre noget på, som er billigere – eller bedre.

De mange tal
– Ikke mange ved, hvordan det ser ud hernede, men det duer heller ikke, at for mange render rundt her. Der er for mange ting, der kan pilles og skrues ved, og det er ikke bare lige at skrue tilbage, fortæller Kim.
I kælderen løber alle rørene. Her er alle tællerne. Målerne. Rensningsanlæggene. Røde og grønne lamper. Man skal ikke bare have interessen, men virkelig vide, hvad man laver. Det er tydeligt.
– Huset er bygget i 1992, og det ses stadig enkelte steder. Men der er klart også sket udskiftninger løbende.
Svømmecenterlederen er slet ikke bleg for at dele roser ud til alt sit personale, men Kim har et par helt idéer og arbejder, indtil det lykkes, siger han, og det gør huset – som helhed – godt.

Besparelser
– Det er jo ingen hemmelighed, at vi – ligesom mange andre steder i Ikast-Brande Kommune – er blevet skåret i tilskud, fortæller Jesper.
– Det betyder jo, at hver en krone skal vendes, og det gør vi – men med en Georg Gearløs på personalelisten, som Kim er, bliver alle muligheder for både optimering og besparelser i kælderen fundet. Det kan vi være helt sikre på.
Faktisk er der allerede fundet løsninger og foretaget forskellige materialeudskiftninger, der har givet besparelser på mere end en kvart million kroner på to år – bare på måden, det hele hænger sammen i kælderen.
Kim ser muligheder. Han praler ikke med det. Han er bare vild med sit job. Og elsker, at han får lov.
– Det er meget omstændeligt at skulle forklare, hvordan det hele virker, og sikkert endnu mere at skulle gengive det hele på papir, siger han og kigger på den udsendte medarbejder, hvis pen går i stå et øjeblik …
Lad os bare konstatere, at dem, der bare ser kælderen, ved, at det her gengiver man ikke lige …
Det er et lidt større arbejde end at styre det store havebassins pH-værdi og sørge for, at vandet i det bassin er rent … Og der er naturligvis love, regler og paragraffer, der skal overholdes – og det bliver de, med ære, i Ikast Svømmecenter.

Men det skal ikke være varmegrader, regler og pH-værdier det hele. Der skal også være plads til sjov, leg og fritid. Det er nemlig det, Ikast Svømmecenter kan.
Vandrutsjebane, klatrevæg, grotte, jet-streams og vandkanoner. Er du mere til ro og velvære, finder du plads i den store spa, i saunaen – måske i den infrarøde sauna eller i dampbadet.

Skulle tørsten eller sulten ramme undervejs, har vi naturligvis Strandbaren, som opfylder lyst og behov.
Det er næsten kun et spørgsmål om at finde timer nok til at nå det hele …

Del denne artikel: