Har man aldrig været der – i kælderen på Torvet i Herning – er det vist ingen skam at sige, at man har en oplevelse til gode. Både øllet og menuen. Begge dele laves fra bunden i restauranten, hvor kromutter Else Strandby byder velkommen, og brygmester Lutz Schöbel forkæler ganen

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men midt på Torvet i Herning finder man bryghuset og restauranten Bryggeriet – i kælderen under Herning Hede og Diskontobanks gamle bygning, der må betegnes som en af byens smukkeste. Her har den færøske kunstner Tróndur Patursson i samarbejde med glasmesteren Per Hebsgaard forvandlet bankens gamle kælder til et åbent og lyst rum. En smuk restaurant.

Det eneste, der er tilbage fra dengang, er den topsikrede bankboks fra 1912 leveret af Herning Pengeskabsfabrik. En bankboks, som man nu finder indrettet med et langbord og stole til et mindre selskab i de lidt anderledes omgivelser.

Indehaveren af Bryggeriet er Aage Damgaard ApS, men forpagter og kromutter er Else Strandby, og hendes hjerte og passion for gæsterne stråler ud af hendes øjne.

– Jeg er bare forelsket i stedet her, siger hun med det varmeste smil.

Og hvordan kan man også være andet …

I rækken af restauranter og bryggerier fremstår Bryggeriet Herning som et af de ypperste eksempler på, hvordan design, indretning og kunst kan smeltes sammen til en potent enhed.

– Vi bor i en kælder, men hvilken kælder. Vi har den bedste øl, og vi nøjes ikke med at servere og drikke det, vi bruger det også i vores mad, fortæller Else.

– Menukortet sættes sammen med øllen, og øllen, der skal brygges, passes sammen med menuen. Det er hovedessensen her hos os. Men det er vigtigt at understrege, at man også gerne må komme forbi og bare nyde en af vores øl eller to i baren – eller købe øllen med hjem i vores et- eller to-liters kander, lyder det.

Sanserne forkæles

De to smukke kobberkedler midt i restauranten er det første, der fanger øjet, når man kommer ind i lokalet. De står nærmest lige så skinnende og imponerende som ved indvielsen tilbage i 1999.

Men øjnene løber hurtigt videre, for lokalet her er ren forkælelse for synssansen. Indretningen skiller sig ud. Her er kunst – og flere sider af den. Portrætter og anmeldelser af øllen. Og med det følger mange ret underholdende historier.

Huset har gennem tiderne inviteret et utal af kendte mennesker forbi til ølsmagning med det for øje at få et kendt ansigt til at anmelde Bryggeriets øl. Hver anmeldelse er blevet fremlagt, og hver anmelders ansigt er blevet foreviget af tegner Peter Carlsen. 104 ansigter er portrætteret og udstillet i restauranten.

Ikke bare øl

Dengang var virksomheden Aage Damgaard ApS, som med A Hereford Beefstouw havde introduceret begrebet ”kødrestaurant” herhjemme, også blandt de allerførste til at gribe en klassisk international trend: husbrygget, frisktappet øl.

– Dengang var der ikke et mikrobryggeri på hvert andet gadehjørne, lyder det fra Tim B. Sølyst fra hos Aage Damgaard ApS.

– Faktisk var Bryggeriet blandt de fem første mikrobryggerier i Danmark og Aage Damgaard ApS’ søsterbryggerier i Århus og København var nummer ét og to.

Siden 1999 er der blevet kælet for hver en dråbe – og for kærligheden til kobberkedlerne og ikke mindst tankerne omkring næste bryg.

– Det er jo ikke bare øl …, lyder det fra brygmester Lutz Schöbel, som har været med fra start.

Hver måned bydes der på en ny øl. Der brygges 500 liter ad gangen. Hele tiden er der tre-fire forskellige egne bryg på hanerne, og det kræver sit at holde trit med kedlerne, men Lutz ryster ikke på hånden. Han ved, hvad der er værd at vide om humle, gær og malt.

– Det handler om smag. Om lys og mørke. Men også om tid og tålmodighed. Og om temperatur. En øl, der er mellem seks og ti grader, er bare bedst, lyder det fra Lutz.

Kromutter ind i hjertet

Else Strandby ved til gengæld, hvad det at være kromutter handler om. Det er 32 år siden, hun blev ansat i virksomheden Aage Damgaard ApS.

– Jeg var kromutter på A Hereford Beefstouw i Lund i mange år, men så dukkede muligheden op herinde på Torvet, og da jeg blev spurgt, takkede jeg ja, fortæller hun.

Dengang var caféen, som i dag er kendt som Dyrby’s, også på Aage Damgaards hænder – Gaibaldi hed den dengang, og Else var ansat til at styre begge steder.

– Det blev til en del løbeture hen over Torvet, griner hun.

– Det endte med, at vi forpagtede Bryggeriet ud til Else og solgte caféen fra, fortæller Tim Sølyst.

– Else er en helt fantastisk værtinde. Hun er superdygtig til at give gæsterne en oplevelse – hver gang – og vi indså, at vi skulle skille tingene ad. Vi skulle give hende fod under eget bord og mulighed for at holde fokus ét sted. Man skal have tid til at vise passionen og føre det frem, man brænder for – og det viser Else i den grad her på Bryggeriet, lyder det fra Tim.

– Jeg gør det ikke alene, indskyder Else.

– Vi har et supergodt team i vores personale, som hver eneste dag byder alle vores gæster hjertelig velkommen. Stamgæster såvel som nye. Danske såvel som udenlandske.

Sivsko

Som om maden, kedlerne, øllet og alle anmeldelserne ikke var nok til at lokke gæsterne indenfor, så byder Bryggeriet også på mange sjove påfund. Ølsmagning. Beerpong-spil. Øl med en sivsko på.

– Det hele handler om oplevelser, fortæller Else.

– Og det er både herninggenserne, der er i byen med venneparret og nyde en middag, såvel som forretningsmanden, der har sine udenlandske kunder med til middag, der bytter en sko til en sivsko i baren og leger med …

Mandagsretten

Der er øllet og så er der menukortet. Men der er også månedens ret og mandagsretten. Derudover er der selskabsmenuen.

Mulighederne er mange og fristelserne store. Månedens menu i april er i anledning af påsken, lam med tzatziki og råstegte kartofler. I maj bydes der på Danmarks nationalret, stegt flæsk med persillesauce, små kartofler og rødbeder – som for øvrigt også er fast mandagsret, hvilket er blevet et stort hit, og derfor opfordrer Bryggeriet til, at man bestiller bord til en helt almindelig mandag aften.

Sidst denne menu var månedens menu, røg der 1,1 ton stegt flæsk ud fra køkkenet på én måned, og med plads til 78 spisende gæster ad gangen betyder det rift om pladserne.

Stemningen er varm. Smilene er brede, og duften er af øl. Dette er inden åbningstid. Øllet brygges, inden køkkenet åbnes. Ikke alle bryder sig om duften af malt, gær og hvede – men de fleste holder af smagen …

Læs meget mere på bryggeriet.dk

Del denne artikel: