Vi hører ofte, at Herning er kultur, men Herning er også uddannelse, for Herning er faktisk den største uddannelsesby uden for Aarhus i Region Midtjylland – både målt på antal studerende og antal uddannelser

I Herning tilbydes en lang række erhvervsuddannelser, korte og mellemlange uddannelser. Som den eneste by i regionen uden for Aarhus tilbydes her også lange, videregående uddannelser på Aarhus Universitet Herning.

Herning har cirka 8.000 studiepladser, og af disse er 4.000 på videregående uddannelser.

Som studerende i Herning får du mulighed for at tage en uddannelse af høj kvalitet, og du bliver samtidig en del af et unikt og aktivt studiemiljø.

Herning har også et tæt samarbejde mellem erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne – eksempelvis via studentervæksthuset Business Factory, hvor studerende kan starte virksomheder side om side med iværksættere og virksomheder i Innovatorium i Birk.

Positivt overrasket

Tre af de mange studerende i Herning hedder Vera, Amalie og Rasmus. Ingen af de tre kommer oprindeligt fra Herning, men er flyttet til kommunen udelukkende på grund af deres valg af uddannelse. Og som ung i studiemiljøet er der mange ting, der spiller ind – og her høster Herning mange rosende ord.

22-årige Amalie Ege studerer tekstildesign på VIA og flyttede til Birk fra Aarhus.

– Egentlig troede jeg, at jeg skulle til København for at læse. Jeg havde i hvert fald ikke forudset, at jeg kunne finde det, jeg søgte, i Herning. Men det gjorde jeg, og selvom det måske ikke umiddelbart var et valg af by, jeg ellers ville have taget, er jeg kun blevet positivt overrasket, lyder det fra Amalie, som nu har boet i byen i halvandet år.

– Jeg erkender, at Herning ikke er den samme studieby som Aarhus, men det forventer man heller ikke, og det gør bestemt heller ikke byen dårlig! Selvom her er masser af muligheder for kultur og oplevelser, er her også meget mere ro til fordybelse – særligt på biblioteket, lyder det.

– Mit yndlingssted i Herning. Det hus er jo nærmest genialt!

Tilbage til Herning

40-årige Rasmus Vej Nørgaard, som læser digital konceptudvikling på Erhvervsakademi MidtVest, er enig. Han har dog et andet yndlingssted i 7400-byen, nemlig Huset No7 på Nørregade.

– Det hus har bare så meget at byde på, at selvom jeg har været der mange gange, har jeg slet ikke overblik over det, huset rummer.

Rasmus flyttede hertil fra Skjern, men har været her før – også i forbindelse med uddannelse. Som datamatiker. I 2014.

– Jeg synes, det er herligt, at man som studerende ikke er tvunget til at skulle vælge en storby, men at en by som Herning har et så bredt udvalg af studieretninger, siger han.

– At mine veje igen skulle føre mig hertil, var jeg ikke klar over, men første gang var det en god oplevelse, så det gjorde jeg gerne igen.

21-årige Vera Petersen læser Global Manufacturing (ingeniør) på Aarhus Universitet – i Herning.

– Jeg er fra grænsen, lyder det på tydeligt dansk – med charmerende tysk accent.

– Og med mit studieønske kunne jeg vælge mellem Herning og Odense. Jeg er glad for Herning og meget glad for, at studiet ligger lidt udenfor byen. Så man tager ind til byen, når man har lyst til det. Det giver ro, lyder det fra Vera.

En del af fællesskabet

– Mangfoldigheden og de forskellige kulturelle baggrunde gør kun studiemiljøet endnu sjovere, er det tre studerende enige om.

– Herning er en by med et fint caféliv, en rigtig god biograf, et stort udbud af koncerter og kulturelle arrangementer. Byen byder på mange studiemiljøer , og i Birk, hvor mange af de studerende bor, glæder man sig til, at vejret igen indbyder til, at man kan åbne dørene og på den måde skabe et endnu mere socialt liv – på tværs af studieretninger. Boligerne i Birk er geniale, lyder det fra Rasmus.

Vera er fraflyttet Birk til fordel for en delelejlighed i gågaden. Netop for at få mere ud af byen.

DGI Huset, biblioteket, gågaden. Livet i centrum.

– Det vil jeg gerne være en del af, siger hun.

– Men det er ikke kun centrum – også livet ved eksempelvis Fuglsang Sø. Skønt. At have den slags natur så tæt på er unikt, mener Vera.

Et personligt brev

– Noget andet, jeg synes Herning skal have et skulderklap for, er den måde, vi blev budt velkommen til byen på, siger Amalie.

En personlig hilsen til mig fra Herning Kommune. Jeg fik et brev med posten. Med mit navn på.

– Der var masser af informationer – nogle vigtige, andre nyttige. Der var kulturelle informationer og et par bymagasiner, fortæller Amalie.

– Det har jeg ikke hørt om før. Superfint, synes jeg.

Herning Kommune har gjort det til en lille gestus, at byde nye borgere velkommen. Dette foresgår normalt via en hilsen i E-Boks med en invitation til at komme forbi det kommunale, hvor der er pakket en lille samlig af nyttige oplysninger, samt flere gode tilbud fra erhverslivet – samt blandt andet nyeste udgave af Magasinet X-Klusiv.

 

Varm anbefaling

– Der er ingen tvivl om, at jeg vil anbefale Herning til andre, der skal studere, lyder det fra Vera.

– Også til folk, der ikke skal læse, men som gerne vil bo et godt sted – tæt på det meste.

– Der er ingen tvivl om, at Herning kan og vil noget. Det mærker man tydeligt. Der sker noget hele tiden, og byen byder ind på de store arrangementer. Man mærker byens og borgernes passion for udvikling, forklarer hun videre.

– Og det er også væsentligt, at man kan cykle til det meste, supplerer Amalie.

– Og endda betale sig fra at bo her. Min studiebolig på 43 kvadratmeter betaler jeg 3.100 kroner for.

 

Åbent hus

Både Vera og Amalie deltog forud for deres studiestart i et åbent hus-arrangement på VIA Design og Aarhus Univeritet  i Birk. Det gjorde et godt indtryk og betød, at de kendte lidt til det hele, inden de flyttede hertil.

– Det kan kun anbefales. Det er en meget fin måde at byde ind på. Der er nemlig mange tilbud, når man skal finde det rette sted at studere, så jo mere åbenhed om mulighederne, jo bedre.

Stiller man de tre spørgsmålet, hvad Herning eventuelt kunne gøre endnu bedre, er svaret, at man måske på sigt kunne samle endnu flere af uddannelserne – i Birk.

– Det ville lige give det sidste, lyder det.

 

Del denne artikel: