– I Herning Kommune har vi et mål om at være et godt sted at bo med sin familie, et godt sted at arbejde og et spændende sted at holde fri – og derfor også et godt sted at få store, enestående oplevelser i sin fritid. VM i håndbold er med til at indfri den ambition, med elitesport på absolut højeste hylde. Det er blandt andet vores omfattende erfaring med store Sport Events, der gør, at vi er en del af et VM, der spilles i Berlin, Hamborg, München, Køln, København og Herning.

At Herning bliver hjemsted for finalen i et selskab af millionbyer – og hjemmebane for Danmarks kampe, er jeg, helt personligt, rigtig stolt over, siger borgmester Lars Krarup.

Han regner med, at VM i januar vil være endnu en anledning til at skabe en god stemning i hele kommunen.

– Vi har efterhånden, sammen med MCH, ekspertisen i at gøre events til fester, der inddrager befolkningen, samtidig med at afviklingen bliver en succes. Det tætte og gode samarbejde med Dansk Håndbold Forbund og Sport Event Denmark er samtidig med til at sikre, at vi får skabt en event, der vil profilere Herning både nationalt og internationalt, siger Lars Krarup.

EN OPLEVELSE SÅ NAKKEHÅRENE REJSER SIG …

Inden længe inviterer Herning igen til et stort sport-event – VM i herrehåndbold. Direktør i Dansk Håndbold Union Morten Stig Christensen er ikke i tvivl om, at Herning er den rette placering til en sådan fest – og han glæder sig til at byde hele verden velkommen til Herning

– Et verdensmesterskab er det ultimativt største, vi kan være med til på dansk jord, så der er ingen tvivl om, at det her bliver noget helt særligt, lyder det fra direktør i Dansk Håndbold Union Morten Stig Christensen.

– Et VM har de bedste af de bedste repræsenteret – både individuelle spillere, men også hold. Det er kun overgået af et OL, og vi må nok erkende, at det ikke ligger lige for, at det kommer til dansk jord, siger han.

 

 

Sidst Danmark lagde baner og haller til et VM i herrehåndbold, var i 1978. Her var Morten Stig selv en af spillerne, og han husker det tydeligt. Dengang blev det til en fjerdeplads.

– Jeg var én af dem, der var iført de der meget tætsiddende bolsjestribede spilledragter dengang, lyder det efterfulgt af en latter.

– Dengang var jeg noget mere atlet og noget mere sorthåret. Men en oplevelse, som jeg tydeligt husker. Det var noget helt særligt.

Morten Stig erkender, at det giver gåsehud at mindes den seance, hvor holdet står arm i arm og sammen med publikum synger nationalmelodien.

– Det er den ultimative oplevelse. Det erkender jeg. Men jeg må også sige, at som én, der har passionen og kærligheden til sporten, er det også stort at være tilskuer til en sådan oplevelse.

– Vi smagte lidt af det, da vi i 2014 var værter ved EM. Nu er det VM. Forestil jer at være én i hallen, når de to hold står midt på banen, og de respektive landes nationalmelodier fylder rummet. Det bliver så stort.

– 15.000 mennesker, der sammen synger ”Der er et yndigt land”. Det er, så nakkehårene rejser sig. Og jeg må sige, at dét i sig selv er jo en oplevelse. Den stemning. For slet ikke at tale om, at spillerne, som er på hjemmebane, lige bliver fem centimeter højere med den opbakning.

 

 

Regentparret i omklædningen

– Og Herning. Jamen det er vel næsten overflødeligt at sætte ord på hvad og hvordan – bare det lykkes. I har hørt det før, men det gør jo ikke ordene mindre sande, siger Morten Stig.

– Det kan bare lykkes. På den ene eller anden måde sker tingene – let og elegant. Jeg tror virkelig, at det er sandt, at det er Hernings dna: Her kan man. I praler ikke med det, for det er jo bare sådan, lyder det med et smil.

 

– Jeg husker under EM i 2014. Der opstår altid et eller andet uventet. Store eller små ting. Vi i DHF fik at vide, at vi bare skulle komme med de udfordringer, der måtte være. Det gjorde vi. De blev løst.

– Under finalekampen mellem Frankrig og Danmark, som Danmark desværre tabte, kom der en melding fra Hendes Kongelige Højhed Dronning Margrethe og Prinsgemalen Henrik om, at de ønskede at møde de danske spillere i spillernes omklædningsrum efterfølgende. Det var ikke lige hverdagskost og skabte lidt pres, men det blev løst og var superfint at være vidne til, fortæller Morten Stig.

I gør det bare

– Service, vilje og engagement – det fejler intet i Herning. Vi ved, I ikke kommer sovende til det, men vi glæder os til endnu en fest i byen, siger Morten Stig, som selv havde fornøjelsen af at opleve VM i ishockey tidligere på året, som blev afholdt i Herning.

– I gjorde det – igen. Og vi ved, I gør det én gang til til januar – sammen med København.

 

Hvordan bliver turneringen så? Hvor langt kommer de danske drenge? Ja, det er spørgsmål, som ingen kan svare på.

DHF har sammen med flere kommuner i Danmark og sammen med Sport Event Danmark arbejdet hen imod det her i lang tid. Strategi. Præsentation. Faciliteter.

– Frivillige er jo aldrig et stort problem i vores verden. Dem er vi mestre i at stille med – men vi må ikke glemme at sende hver og én en stor tak. Et VM her kræver nok 1.000-1.200 frivillige i henholdsvis Herning og København, som jo deler kampene med Tyskland.

 

Oplevelse for livet

– Noget, jeg glæder mig til at opleve – og som jeg heldigvis selv har set tidligere i Herning – er de fan-zoner, I er helt fantastiske til at opbygge. Det gør Herning til noget særligt. Den fest, der er der.

– Den stemning og opbakning, byen byder ind med. Helt fantastisk. Unikt. Det gør, at hele eventen er speciel – men naturligvis betyder det også noget, at Jyske Bank Boxen ligger forholdsvis tæt på centrum. Det giver muligheder.

– Vi kan ikke gøre noget ved spillet på banen, men vi kan – vi fra DHU og I fra Herning – gøre vores til, at alle, der kommer til VM i herrehåndbold i Herning i januar 2019, får en oplevelse for livet.

– Så kan vi kun håbe, at vi kommer ud af den semifinale i Hamborg og skal på banen i Herning om søndagen – for så bliver det rigtig sjovt, afslutter Morten Stig Christensen.

DET ER JO VM …

Sådan lyder ordene fra tidligere landsholdsspiller Jesper Nøddesbo, forud for at VM i herrehåndbold løber af stablen på dansk jord i januar 2019.

– Så kom og vær med – det bliver stort

– Det her bliver større, sjovere, vildere, federe – det er VM for pokker – og i vores by. Herning. Det bliver en fest!

Sådan lyder ordene fra håndboldspiller Jesper Nøddesbo, som selv har været med til både at vinde OL-guld og EM-sølv og har spillet ikke mindre end ti år på internationalt topplan.

 

Jesper Nøddesbo er Herning-dreng og ikke bleg for at kalde 7400-byen for en rigtig god by.

– Herning er supergod til at være vært. Nok med stolthed og ydmyghed, men også en vært, der gerne byder ind med samarbejde og nytænkning. Alle kan – og vil – være med. Det mærkes tydeligt.

– Det er altid en folkefest – noget, man gerne vil være med til. Sport-events har altid samlet folk, men jeg tror faktisk også, at der kommer folk til Herning, som måske ikke er så interesseret i sporten, men bare nyder det, byen kan, siger Nøddesbo.

Ambassadør

Han har stået der. Løbet ind på banen med en tro, en vilje og et gåpåmod. En tro på sejren. Det er lykkedes – mange gange. Men det at være én af dem, der midt på banen mærker den opbakning …

– Den følelse er så svær at beskrive. Jeg har forsøgt mange gange, men det kan jeg simpelthen ikke. Det er virkelig helt enestående. Følelsen begynder allerede i spillertunnelen. Det er så stort! Fællessangen. Opbakningen. Kærligheden. Forventningen. Glæden. Stort. Bare stort.

– Og det her er et VM på hjemmebane, det bliver ikke større.

Men rollen for Jesper Nøddesbo under dette VM bliver noget anderledes end tidligere. Han skal ikke i spillerdragten. Han skal ikke på banen.

– Det skal gå meget galt i spillertruppen, før landstræner Nikolaj Jacobsen ringer og spørger, om jeg vil træde til – men gør han det, er jeg klar, fortæller Nøddesbo, som under denne slutrunde skal agere ambassadør – sådan mere behind the scenes, forklarer han.

– Faktisk er det endnu ikke helt på plads, hvilken rolle jeg får, men jeg ønsker at være en del af slutrunden – på trods af at jeg ikke skal på banen. Der er et helt hold af talenter, og jeg er slet ikke i tvivl om, at de drenge klarer sig supergodt. Det bliver stort. Med hårdt arbejde og masser af ydmyghed, opbakning og stolthed kommer de langt. Vi har reelt gode chancer, synes jeg, siger Jesper.

 

En rosende fest

– Der bliver så meget at være med til, deltage i, opleve og suge til sig, når VM gæster Herning. Men det er også vigtigt, at de andre lande – og deres fans – får en unik oplevelse med herfra, mener Nøddesbo.

– Herning fik så meget ros under og efter VM i ishockey. Det er den oplevelse, jeg håber, spillere og fans får, når de oplever et VM i håndbold i Herning. Og tro mig, der er også stemning, når de andre landshold spiller – altså når det ikke lige er Danmark, der skal på banen. Sverige eksempelvis. De skal nok have en ordentlig bunke fans med – det bliver også en fest. Så jeg kan kun opfordre til, at man tager ind og ser flere kampe – ind og mærker – og giver – den stemning, der er i Jyske Bank Boxen, lyder det fra Nøddesbo.

Del denne artikel: