Er der én ting, Herning i hvert fald har, så er det en glad og meget stolt citychef. Året 2018 lakker mod enden, og ikke meget kunne være gået bedre. Vi har bedt citychefen se tilbage – men også frem mod, hvad der venter i 2019

– Vi har i 2018 mærket så meget puls i Herning midtby. Puls, smil, glæde, latter. Der har været utrolig mange mennesker i byen – både på grund af det herlige sommervejr, men også i forbindelse med de mange arrangementer, byen og city har budt på. Ikke mindst i forbindelse med VM i ishockey. Et så stort event, at der går mange år, før vi glemmer det – og før vi igen kan præsentere noget, der bare kommer i nærheden, siger han.

– Året har budt på nye netværk, nye samarbejder på kryds og tværs af fag, brancher og gader. Der har været en lyst og en vilje til at arbejde sammen med naboen, med dem på den anden side af gaden. Sammen løfter det os. At den enkelte butik står sammen med en anden, giver noget fællesskab. En geist. Og det er jo det, vi hører og ved, Herning kan. Ånden.

Allan er ikke bleg for at erkende, at han måske nok er mere bekendt med dette end den enkelte borger, men han er nu ret sikker på, at både herninggenserne og byens gæster har mærket smilet i byen.

 

Vær til stede. Vær der for hinanden – det har bare en værdi … og den kan ikke byttes

Masser af mennesker

2018 var året, hvor de første UP-koncerter blev lanceret, og det blev en stor succes. Koncerterne trak masser af mennesker til centrum.

– Men vi beviste også, at det ikke kun er, når vi sender et stort navn på scenen, men også, når vi laver mindre events så som hestevogne i byen eller kåring af Hernings sødeste hund, at der dukker mennesker op, hvilket har været pragtfuldt at opleve.

– Noget andet, vi skal lægge mærke til og huske at sætte pris på, er, hvordan den nye gågade efterhånden er kommet godt i brug. Vi skal huske at nyde det og ikke bare tage for givet. Træerne vokser og tager form. Tingene bliver brugt. Bænkene er blevet flittigt besøgt, og legeelementerne rundt om i gaden har affødt smil på både store og små ansigter.

– Vi skal ikke hvile på laurbærrene. Det har vi hverken tid eller lyst til. Vi skal mere – vil mere. Og i 2019 venter der endnu en gade. Søndergade kommer til at stå flot og færdig.

Det glæder gaden og byen sig meget til, da Søndergade bestemt er en hovedåre, både når det gælder handel og trafik. Herning Cityforening har netop, som dette magasin lander på gaden, forelagt næste års program for medlemmerne – og der er rigtig meget at glæde sig til. Både gode koncertnavne, gentagne besøg af projektet Kloden, som hver gang byder på et kendt ansigt, og gode historier om miljø, mad og klima.

– Byen kommer til at præsentere arrangementet ”Himmelske dage” i samarbejde med 60 kirker og kirkelige organisationer. Et arrangement, som finder sted hvert tredje år i en dansk by. Sidst var det i København. I 2019 er valget faldet på Herning. Dette fortæller citychefen med stolthed i stemmen.

Det kommer til at foregå i Kristi himmelfartsdagene, og der forventes at komme mellem 8.000 og 10.000 gæster til byen.

– Det bliver virkelig en fin oplevelse – med både gudstjeneste og koncert på Torvet og masser af forskellige events på alle byens pladser.

 

Jazzlørdage

– Vi har fået en del ønsker om jazzkoncerter rundt om i byen. Og det vil vi kunne opleve nogle lørdage fra maj til september i 2019. Jazz og nye unge talenter, som vi præsenterer i samarbejde med byens restauratører.

– Her vil vi forsøge at brede det lidt mere ud. Ikke alt skal foregå på Torvet. Vi skal have hele gaden og sidegaderne med, lyder det fra Allan.

– Vi skal ned ad gaden. Den nye terrasse hos Gøttsche og Poulsens Plads skal mere i brug – og hele vejen mod øst. Vi har så mange fine steder og pladser, der skal bruges endnu mere.

– Vi vil også gerne byde vores medlemmer på mere. De byder ind og støtter op om fællesskabet, og det giver muligheder, men vi kan, vil og skal bruge det netværk, der er i en cityforening, endnu mere. Vi er i færd med at lave et par workshops. Erfaringer fra andre steder fortæller nemlig, at det igen styrker fællesskabet. At der opstår nye på tværs. Og til sådanne arrangementer møder man virkelig hinanden, og det glæder vi os meget til, for det giver et løft til hele city.

– Vi er sikre på, at det kan gøre noget for vores teamspirit – både fagligt og socialt. Igen noget, der kan løfte vores by.

 

Handl lokalt

– Så er der det, enhver citychef skal sige – og gerne siger: Sørg nu for at støtte op, og handl lokalt. Det kan gå så stærkt den anden vej. Vi har en masse herlige butikker med mennesker, som brænder for det, de arbejder med. Hver dag åbner de deres butikker netop for at hjælpe dig. For at yde dig service. De har passionen for deres fag – for deres butik. Men benytter du dig ikke af det, har vi det ikke længe. Det er virkelig noget, vi skal værne om. Både fordi det hører sig til, og fordi det trækker mennesker til, nye borgere, men også, fordi der er tale om arbejdspladser. Det er alt det, der gør, at en by er en by.

– Vi har et stort udbud af både butikker, spisesteder og kulturelle muligheder. Brug dem. I de fysiske butikker får du servicen, smilet, duften. Du har mulighed for at mærke og prøve. Alt det, man ikke kan få, når man handler hjemme ved skærmen.

– Jeg er ikke naiv, lyder det fra Allan.

– Vi ved jo alle sammen godt, at nettet er der, og butikkerne mærker det. Men det er jo op til os, hvor meget de skal mærke det. Jeg er ikke skræmt. Man kan ikke få alle de oplevelser derhjemme.

– Men vi skal ikke kun værne om vores by, men også om hinanden. Vi skal huske hyggen. Vi skal huske at være sammen med hinanden og huske øjeblikket, men ikke nødvendigvis kaste det hele ind på de sociale medier. Vær til stede. Vær der for hinanden – det har bare en værdi … og den kan ikke byttes …

Del denne artikel: