Næsten halvdelen af den danske befolkning så med, da DR1 tilbage i 2004 lancerede tv-serien ”Krøniken”, og derfor er det med stolthed, at herregården Nørre Vosborg i år inviterer indenfor til årets juleudstilling, hvor der er mulighed for at komme helt tæt på rekvisitter og kostumer

Sidste år var det ”Downton Abbey”. Forrige år var det størstedelen af DR’s julekalendere gennem tiderne, der var udstillet på Nørre Vosborg i forbindelse med julen. I år har herregården igen indgået en aftale med Danmarks Radio om en udstilling. Seerhittet ”Krøniken” indtager i år herregården, og direktør Trine Jakobsen glæder sig derfor ekstra meget.

– Jul på Nørre Vosborg er altid noget ganske særligt. En herregård smukt pyntet af vores dygtige blomsterpiger – så bliver det simpelthen ikke bedre. Men at vi oveni kan krydre julen med rekvisitter og klæder fra ”Krøniken” og juleaktivitet for børnene. Det bliver stort.

– ”Krøniken” nærmer sig efter min mening, samme liga som ”Matador”, som jo har sin helt egen udstilling på Bakken – så den skal vi ikke udstille, men at få en så stor seersucces som Krøniken ud at leve i det vestjyske, er ret unikt – og så første gang den udstilles.

– Vi taler Bella. Radiofabrikken Bella i København i netop de år, hvor fjernsynet vinder indpas, lyder det fra Trine.

 

Seersucces

Seriens første etape blev vist ti søndage fra januar 2004 på DR1. Hvert afsnit blev set af næsten halvdelen af den danske befolkning, og det tiende afsnit blev set af 2.717.000. Det er det højeste seertal, siden tv-meter-målingerne begyndte i 1992. Siden blev der vist fem afsnit i foråret 2005, fem afsnit i foråret 2006 og seriens to sidste afsnit i vinteren 2006-2007.

Udstillingen, der kører over fem lørdage og søndage fra den 17. november og frem til og med den 16. december, byder på enkelte rekvisitter og billeder, kjoler og kostumer og selvfølgelig fortællingen om tv-serien.

– Det er vores fornemmeste opgave, at få Krøniken og Herregården til at smelte sammen fra medio november.

– Idéen om at få DR’s serie ud at leve var vores og vi bliver derfor de første med denne udstilling, fortæller Trine, der er meget glad for det gode samarbejde man har med DR.

– Og med de stuer, vi på herregården er så privilegerede at have, kan det kun blive smukt.

Nok er der tale om en serie, der tager sig ud i hovedstaden, men Jylland og ikke mindst Ringkøbing og Vestkysten spiller også en rolle i serien. Så vi er i min optik et naturligt valg.

 

Nye oplevelser

– Jeg er ydmyg. Igen. Tænk, at vi får lov. Vi kommer helt tæt på. Vi er naturligvis under kyndig vejledning om, hvordan og hvorledes man bedst præsenterer udstillingen, men idet den pt. ikke findes og dette bliver første gang, glæder direktøren sig til at skulle skabe udstillingen fra bunden. En udstilling, der forhåbentligt vil bidrage til, at mange får lyst til at besøge herregården til jul. Både voksne og børn. De små bliver nemlig ikke glemt. Herregården er i fuld gang med at planlægge juleaktiviteter for børnene.

Trine smiler. Det er ikke svært at se stoltheden i hendes øjne. Hun brænder for det, hun laver, og er sammen med sine medarbejdere og et utal af frivillige omkring Nørre Vosborg med til at give den gamle herregård nyt liv, nye historier og nye oplevelser.

– Der er tale om et juleeventyr, siger hun.

– En duft af friskbagte brunkager vil sprede sig, i takt med at vi bager på det gamle komfur i herregårdskøkkenet, og i De lindehuset kan du se frem til at opleve LoPe Keramiks eventyrlige julepynt og keramik, der udstilles og sælges i forbindelse med Jul på Nørre Vosborg.

Der er nok at glæde sig til – og glæde sig over.

 

Danne relationer

Kigges der længere frem i kalenderen, bliver 2019 i den grad et år, hvor det fortsat handler om lokalsamfundet.

– ”Det moderne fællesskab i Historiens Vingesus”. Det handler om at gentænke landdistrikter og lokalsamfund.

Lokalområdet er vigtigt for et sted som Nørre Vosborg og vice versa. Vi er en del af et lille samfund med skole og borgerforening, som vi skal værne om. Det handler om at række hænderne frem, åbne op og danne relationer, siger Trine.

– Overlæggeren for, hvad der er muligt, ligger højt, men må gerne løftes endnu højere. Vi skal bruge hinanden endnu mere. Vi skal bruge vores naboer, vores gæster, vores besøgende udefra endnu mere – og vise os selv, hinanden og omverdenen, at vi kan og vil.

– Der skal udvikles på tværs i landsbysamfundet. Det vil vi være med til. Vi ser os forpligtet til det. Vi ønsker i fællesskab, at finde nye måder at samarbejde på, som andre udefra kan kigge på og forhåbentlig blive inspireret af.

– Hvad der står over de to streger, eller i regnestykket, ved vi ikke endnu. Men vi ved, at vi gør det med hjertet, og at vi kæmper for at nå de mål, vi sammen sætter undervejs.

– Nørre Vosborg kæmpede i nogle år med røde tal. De er nu vendt til sorte tal. Positive tal. Det giver helt andre muligheder fremadrettet. Men det har krævet hårdt arbejde og en moral, som jeg er så taknemmelig over, at alle ansatte og de mange frivillige omkring herregården har. De er ubeskrivelige. Og vi er dybt taknemmelige.

Udvikling. Arbejde. Respekt. Passion. Ydmyghed.

– Men først: ”Krøniken” – og masser af julestemning for store og små

Del denne artikel: