Det er nærmest som at gå lidt på eventyr, når man træder i Butik Rosenlund på Bredgade i Herning. Ved første øjekast tænker man kjoler, men Anette og Christian har så meget mere at byde på. Butikken har masser af forskellig brugskunst

De små og store kunstværker fra Østen er en lille niche, som ikke ses andre steder i og omkring Herning. Kunstværker, som er fremstillet af genbrugsmaterialer fra den lokale skrotplads i Østen.

Det betyder, at ikke to værker er 100 procent ens.

– Og det er noget af charmen ved værkerne, synes vi, siger Anette Rosenlund, som nu i halvandet år har drevet butikken fra hjørnet af Bredgade og Bryggergade i Herning sammen med Christian.

 

I denne tid, hvor vi alle sammen tænker lidt mere over det køb og smid væk-samfund, vi lever i, over miljøet og om at genbruge, er det her helt perfekt. Det er ting, som er smidt væk, men som man med kærlig hånd og hårdt arbejde får til at ligne et kunstværk.

– Tingene bliver fundet af de lokale på skrotpladsen. De lægger dem ud på jorden, og med håndkraft banker og bøjer de dem ud, så et motiv træder frem fra det gamle jern, fortæller Christian Rosenlund.

– Så påsættes der skruer, møtrikker, eller hvad der forefindes på pladsen, og nu hænger de her – mellemstationen, inden de kommer hjem i din stue, lyder det.

Der er tale om up-cykling og håndarbejde. Og den slags nicheproducerede ting har Butik Rosenlund flere af. Træ, jern, metal – alverdens forskellige produkter.

En lille læderpuf kommer frem. Også up-cykling.

– Læderet har engang siddet på en sofa. Nu er det genbrugt og fungerer som puf, hvorpå der er sat træben – naturligvis også genbrug. Endnu en lille historie.

Skamler, stumtjenere, hylder, kasser, krukker, fade – alt sammen af træ. Igen: bæredygtigt.

 

Nyt liv til tingene

– Det, der er vigtigt for os, er, at der er tale om selvvæltede træer. Ingen har fældet træerne for at tjene penge. Men i stedet bruger man det, man har fra naturen eller skrotpladserne, og giver det nyt liv. Det synes vi er en sjov og ikke mindst miljørigtig måde at gøre tingene på – og en god måde at dekorere sit hjem på, siger Anette.

Butikslokalet er fyldt med større og mindre nipsgenstande, man kan gå på opdagelse i. Og der følger historier med til de fleste varer. Anette og Christian kender baggrunden for varerne. De ved, hvor de kommer fra, og hvordan de er blevet til det, de nu fremstår som. Opfordringen lyder, at man kommer indenfor og kigger.

– Mange vil gerne høre historierne. Det er det, der gør varen lidt unik, fortæller Anette, som gerne fortæller hvad og hvordan.

– Her er ingen købetvang. Man er altid mere end velkommen, lyder det fra Anette, som også gerne hjælper kunderne med at finde den rette kjole, de rette bukser eller den smarte top. Lige såvel til sig selv som til konen, kæresten eller veninden.

veninden. veninden.

Del denne artikel: