En dag ringede telefonen hos Magasinet X-Klusiv Herning. En kvinde var i den anden ende. Mette Maibom. Hun ringede fra Ungdomscenter Knudmosen. Hun havde et noget anderledes tilbud til magasinet. Et tilbud, der gav smil på læben – hos begge parter

 

På Ungdomscenter Knudmosen i Herning kan man opleve en enestående mangfoldighed i gruppen af unge mennesker, der ikke ses på andre ungdomsuddannelser. Dette kræver høj grad af alternativ tænkning bag undervisningen, der muliggør, at alle bliver tilgodeset bedst muligt.

En varm og hjertelig stemning fylder gangarealet imellem klasselokalerne i ungdomscenteret, og det er tydeligt, at her er der ikke langt til smil og latter. Mette Maibom tager imod. Hun forklarer om sin idé.

– Jeg arbejder for, at de her særlige unge mennesker skal trives. For, at de skal opleve glæde – opleve at være med til noget. I et fællesskab. At der er brug for dem. Så jeg tænkte … siger hun. Hvem deler egentlig X-Klusiv-magasinerne ud? Magasinerne ligger jo overalt, men hvordan?

Snakken går, og forklaringen lyder jo, at det klarer vi selv. Mette bryder ind.

– Se, jeg tænkte jo, om det ikke var muligt, at vores gode unge mennesker kunne hjælpe med det?
– Jo, det er der da mulighed for.
Mette smiler.

Plads til alle

De unge mennesker her er mellem 16 og 25 år. Den store gruppe er 18 +. De har fuldt ud brug for nogle retningslinjer i livet, men de skal have det på en anden måde end deres jævnaldrende.

– Det handler om, at vi gerne vil give dem oplevelser. Det er den bedste måde at lære på. Og der skal fyldes noget på de her gæve unge mennesker. De har en masse at byde ind med, men det kan være svært for dem at passe ind, forklarer Mette. De mærker, at de ikke er som de fleste. De kan ikke passe et almindeligt job, men der er pladser og opgaver i hverdagen og på arbejdspladser, som de her unge mennesker – med den rette hjælp og opbakning – vil kunne klare. Og der skal være plads til alle. Hvis man er åben og hjælper dem på vej, får man så meget igen. Det handler om, at der skal fyldes selvværd på dem. De skal have tid til at turde, men det kræver, at de får muligheden. At man ser muligheder i dem i stedet for begrænsninger. Selv et par timers opgaver om dagen – eller ugen – skaber værdi, forklarer Mette.

Ungdomscenter Knudmosen er Herning Kommunes udbyder af den treårige ungdomsuddannelse STU – Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Ungdomsuddannelsen bygger på en individuel undervisningsplan på baggrund af den medfølgende foreløbige uddannelsesplan efter samtaler med eleven og dennes pårørende. Mette ser sig selv som ukuelig optimist.

– Det skal kunne lade sig gøre, men desværre er det altid det første skridt, der er sværest – ikke kun for de unge, men også for en potentiel samarbejdspartner eller arbejdsplads. Vi har et par unge mennesker i praktik i øjeblikket. Det giver dem så meget. Mere, end man lige kan forstå. Og der skal ikke så meget til. Vi vil jo bare gerne være med til at give dem et godt liv, lyder det.

HVIS MAN ER ÅBEN OG HJÆLPER DEM PÅ VEJ, FÅR MAN SÅ MEGET IGEN

Mette Maibom

De små ting

– Vi skal hjælpe dem, men vi skal også stille krav, for det gør vores samfund. De skal lære at klare størstedelen af hverdagen selv, og det foregår på alle niveauer. Nogle har brug for at lære at tage bussen fra A til B, andre har brug for at lære at vaske tøj, lægge budget, handle, lave mad. De er jo lige så forskellige som alle andre. Men klæder man dem på, fortæller dem hvad og hvordan, går de til de fleste opgaver med en passion om at løse dem, siger Mette.

– Det handler om livskvalitet. Mit drømmescenarie ville være, at der blev stillet højere krav om større rummelighed til både offentlige og private virksomheder. At der blev åbnet mere op for fleks- og skånearbejdspladser.

Tag godt imod

Tilbage til tilbuddet. Disse herlige unge mennesker sidder med et X-Klusiv-magasin i hænderne. Flere af dem genkender ansigter i magasinet.

– Kunne I tænke jer at komme i magasinet? spørger Mette.
– Kan vi det? lyder det mellem smilene.

Aftalen bliver indgået. De unge mennesker melder sig klar, og redaktionen bag Magasinet X-Klusiv Herning er slet ikke i tvivl om, at uddelingen af magasinerne vil finde sted med brede smil. Vi glæder os til samarbejdet, og vi opfordrer alle til at tage rigtig godt imod de unge mennesker. Lad os alle sammen give dem et klap på skulderen og en god oplevelse.

 

VI GLÆDER OS TIL SAMARBEJDET, OG VI OPFORDRER ALLE TIL AT TAGE RIGTIG GODT IMOD DE UNGE MENNESKER

X-Klusiv

Del denne artikel: