Tiden er kommet til, at Herning Cityforening vil være med til at gå forrest i kampen for miljøet. Det er vi simpelthen nødt til, lyder opfordringen fra citychefen, som har budt ind på et event, der sætter fokus på miljøet, og som strækker sig over otte arrangementer

 

– Hvis ikke vi begynder at gøre noget nu, gider Moder Jord os ikke ret meget længere. Sådan lyder det fra Hernings citychef, Allan Kristensen.
Jeg synes, vi som by er forpligtet til at gå med oppe foran i den fælles kamp, vi, over hele verden, er nødt til at kæmpe. Kampen for miljøet. Kampen for at sikre vores verden – vores jord. Ikke bare for vores egen skyld, men også for vores børns og børnebørns skyld.
Man kan næsten ikke åbne en avis eller tænde for tv’et, uden at vi får informationer i hovedet om, hvad der er ved at ske – og det er ikke godt. Derfor har vi i Cityforeningen sagt ja tak til at være med i kampen. Nu håber vi bare, at hele byen bakker op – og det gælder ikke kun vores medlemmer, men også både virksomheder og borgerne borgerne i vores by. Lad os sammen gøre det, vi kan. Hver især. Stil krav til hinanden – behøver vi et køb og smid væk-samfund? Behøver vi en ny plasticpose, hver gang vi handler en ting i en af byens butikker?

Mange butikker og butikskæder er i gang med processen, men flere skal i arbejdstøjet. Det her sker ikke fra dag til dag, og der skal stadig pakkes ind og bæres i poser. Men vi kan give det en tanke og tænke i alternativer. Så er vi allerede nået langt, lyder opfordringen. Morgendagens vindere er de butikker og virksomheder, der tjener gode penge på at gøre verden til et bedre sted, men der er brug for, at både borgere, detail og virksomheder i byen bidrager. Moder Jord har allerede nu svært ved at trække vejret. Vi kan ikke fortsætte, som vi har gjort hidtil. Det kan vi ikke være bekendt, men det er en lang, sej kamp. Faktisk viser det sig, at kun knap 20 % af befolkningen kender til verdensmålene. Det er lidt skræmmende, synes jeg.

Lad os gøre det in. Gøre det smart og moderne. Hvis det er trendy at bære rundt på muleposer, så gør vi det jo.

Allan Kristensen

Bæredygtighed er in

– Hvad kan vi gøre som Cityforening? Vi kan opfordre og sende signaler til, at alle tager ansvar. Men vi kan også blande os. Vi skal også kigge indad. Når vi sætter arrangementer op, og når vi køber ind, kan vi tænke i genbrug. Vi skal finde en vej til at komme omkring eksempelvis genbrugstræ og -paller. Vi kan i nogle tilfælde gemme tingene i stedet for at købe og smide væk. Vi kan vælge genbrug i stedet for nyt. Tænke mere bæredygtighed ind.

– Måske er der mange, der tænker: ”Jamen, hvad kan jeg gøre?” Vi kan alle gøre noget. Tage muleposen med, når vi handler. Sige nej tak til plasticposen. Tænke over, hvad – og ikke mindst hvordan – vi smider ting ud – og hvorfor. Lad os gøre det in. Gøre det smart og moderne. Hvis det er trendy at bære rundt på muleposer, så gør vi det jo.

17 verdensmål

Ca. 40 danske byer – heriblandt Herning City – er gået sammen i et unikt projekt, som tager udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål, som tilbage i 2015 blev vedtaget af 192 lande. Mål, som skal skabe en bæredygtig verden inden 2030.

De 17 verdensmål sigter blandt andet på at afskaffe fattigdom, stoppe sult, sikre rent vand og sanitet, bæredygtig energi og ansvarligt forbrug og produktion.
Eventfirmaet Koncept Aarhus står bag en formidling af konceptet i Danmark.

Det event, der skal sætte gang i det hele, kommer rundt til de tilmeldte byer, og første besøg i Herning er fastlagt til fredag den 30. november, hvor indslaget skal handle om mad. Om madspild, landbrug og om det at være vegetar. Her vil kokken Jesper Vollmer byde ind med gode idéer og opskrifter. Allerede i december, nærmere bestemt den 14. december, besøger de Herning igen.
– Når vi kommer tilbage i sommeren 2019, er det hver gang med et nyt tema og nye aktiviteter, som tager udgangspunkt i ét af de 17 verdensmål.

Ikke alle aftaler er helt på plads endnu, men personer som tryllekunstneren Anders Møller, cykelrytteren Jesper Skibby, radioværten Søren Dahl og klimaeksperten Jesper Theilgaard kigger forbi Herning som led i arrangementerne.

– For at gøre FN’s verdensmål nærværende kombinerer vi hver gang ét verdensmål med ét undertema. Et eksempel: Det første verdensmål på turen er verdensmål nr. 3 om Sundhed & Trivsel. Dette verdensmål kombinerer vi med ”Cyklen”, forklarer direktør i Koncept Aarhus Henrik Rud.

En globus på Torvet

– Jeg er slet ikke i tvivl om, at det her koncept er stærkt, og at de har en masse på hjerte, som vi alle kan bruge til noget og få noget ud af, lyder det fra Allan Kristensen. Der bliver sat en stor globus op på Torvet. En lille reminder om, hvad det hele handler om. Hende, vi skal passe på. Folk, der til daglig arbejder i brancher inden for hvert af de 17 mål, hjælper os godt på vej. Det er folk, der ved, hvad det handler om. En slags event i eventen.

– Som jeg ser det, er det et ret vigtigt ”cirkus”, der triller ind i byen. Et, vi kan lære af. Vi har brug for, at nogen planter tanken hos os – sådan for alvor. Det hele handler om vaner. Vaner, der skal – og kan – ændres. Jeg er udmærket klar over, at vi ikke redder verden med det her, men tænk, hvis vi alligevel alle sammen tager noget med os hjem.

– Derfor kan jeg kun anbefale alle at kigge forbi. Der kommer ikke færre end otte arrangementer fordelt over resten af 2018 og hele 2019, så der er rig mulighed for at deltage, lyder opfordringen. Hverken Cityforeningen eller jeg personligt er ude på at lege miljøaktivist, men jeg er overbevist om, at det er nu, vi skal gøre noget – og jo flere vi er, jo stærkere er vi.

 

Del denne artikel: