Det er nu fire år siden, at Herning fik sit nye – og meget roste – bibliotek på Østergade. Fire år, hvor der i snit er 1.600 gæster og brugere igennem om dagen. Et hus, hvor der er tænkt mange ting ind, og som smukt blomstrer af kreativitet – for både store og små

 

I løbet af 2017 hjalp en bibliotekar på Herning Bibliotek 43.000 gange en bruger med at finde, hvad personen søgte. 30.000 gæster deltog i bibliotekets mange forskellige arrangementer. Der var 8.000 læreringsinitiativer fra Herning Biblioteks side til skolebørn og gymnasieelever i Herning Kommune. Huset, der i et par år stod tomt hen som det, der engang var en dagligvarebutik, er i den grad blevet helt unikt.

– Der er ingen tvivl om, at det at låne en bog – det, vi kalder udlån – ikke er helt så moderne, som det var engang. Men verden ser meget anderledes ud i dag end for blot ti år siden, fortæller bibliotekschef på Herning Bibliotek Pernille Schaltz. Tallene for udlån af fysiske bøger er faldende, men digitale udlån er i vækst.

– Og den verden er det vores fineste opgave at følge med i. Et bibliotek er ikke, hvad det var engang, og det ses tydeligt her i huset. Vi gør virkelig vores ypperste for hele tiden at være med hele vejen rundt, og vi er så glade for alle de mennesker, der kommer her dagligt, ugentligt eller bare en gang imellem. Alle er mere end velkomne her i huset. Vi er heldige. Vi har fået, hvad mange i vores branche kun tør drømme om. Et levende hus. Et hus, hvor man i gamle dage blev tysset på, og hvor man skulle være stille. I dag er det et hus med masser af hygge, snak og liv.

Besøg fra hele verden

– Folk fra hele verden har været på besøg og beundret vores alle sammens hus. Vi er nu repræsenteret i flere designbøger i Holland. Vi har haft gæster, som er kommet helt fra Saudi-Arabien for at søge inspiration til at bygge et hus med alle de samme muligheder. Igen har Herning gjort det. Vi er blevet set udefra. Vi er blevet beundret, og det er simpelthen fantastisk at være en del af, siger Pernille.

– Vi er vilde med vores arbejdsplads. Det har vi nu hele tiden været, bliver Pernille hurtigt enig med områdeleder på Herning Bibliotek Lise Nørskov-Thomsen om.

– Dagligt høster huset skulderklap og stor anerkendelse fra besøgende, og vi oplever, at vores brugere har gæster med. Gæster udefra, som de godt lige vil vise huset frem til. Det er vi stolte af – det bør vi alle sammen være, lyder det.

Folk fra hele verden har været på besøg og beundret vores alle sammens hus. Vi er nu repræsenteret i flere designbøger i Holland

Arrangementer

Ud over de mange bøger, aviser, magasiner og musikken, man ved findes på biblioteket, kan man jo komme ind at sidde i ro og fred og arbejde ved sin pc. Lave lektier, forberede møder, tage en timeout med en kop kaffe eller en sandwich i caféen eller bare gå på opdagelse i Dybet.

Kigger man i aktivitetskalenderen er der masser af gode tilbud.

– Vi byder på alt fra fælleslæsning til foredrag, legearrangementer, forfatteraftener, strikkeklub, it-hjælp til, tja, alt. Og har vi ikke det, du søger, jamen, så hjælp os med at finde på, lyder opfordringen fra Pernille og Lise. Og det er jo ikke kun her i biblioteket på Østergade, der sker en hel masse. Det gør der på alle kommunens biblioteker. Vildbjerg, Aulum, Sunds, Kibæk og Hammerum.

Alt kan ses på www.herningbib.dk.

– Et par mænd har oprettet en læseklub for herrer, så måske der var nogle kvinder, der lystede at gøre det samme. Hvad og hvordan blander vi os ikke i. Biblioteket har masser af kvadratmeter, og de står til rådighed, så kom endelig og spørg, lyder det.

– Det handler om det at have et fællesskab. Noget at mødes om – og måske bare det at mødes. Vi har her et fælleshus. Vi kunne næsten kalde det et forsamlingshus. Det er jo alsidigheden, der gør huset unikt.

Vi byder på alt fra fælleslæsning til foredrag, legearrangementer, forfatteraftener, strikkeklub, it-hjælp til, tja, alt…

Dit hus

Vi kigger rundt. Her er folk i alle aldre. Kvinder, mænd og børn – af enhver herkomst. En mangfoldighed, der tilsammen skaber en stemning, som smager af hygge.

Nogle er på jagt efter nye romaner, de kan fordybe sig i. Andre sidder stille og læser dagens nyheder. Ved højbordene sidder folk og studerer noter og skriver ind på deres medbragte pc’er. For nogle er tiden måske knap. En har en deadline, mens andre har al den tid i verden, besøget nu skal tage.

Et hus med så mange muligheder og et hus, der indbyder til så meget mere end blot bogstaver på tryk.

– Her er ikke så mange regler. Man skal naturligvis opføre sig ordentligt og rydde op efter sig selv, men ellers er huset sådan set vores alle sammens – og man kan frit bruge det til, hvad man vil, fortæller Pernille.

Nye tanker, byd ind

– Vi har samarbejder med alle byens og kommunens kulturinstitutioner og med Herning City. Det betyder også, at der sker ting på biblioteket, vi ikke selv ville kunne finde på og ikke selv ville kunne byde ind med. Det er jo i virkeligheden herligt.

Hele tiden arbejdes der med nye tanker. Nye idéer. Noget skal planlægges i god tid, mens andet kan dukke op og blive arrangeret ret hurtigt, hvis omstændighederne er til det.

– Vi skal favne alle aldersgrupper og sørge for, at det både er informativt, lærerigt og sjovt. Vi har en helt ny gaming zone, vi lige har indviet. Vi har netop afholdt pølsevognspoesi. Vi har hyldet ordet, og vi har afholdt læsedyst for hele familien. Der er altid noget at gøre, se, deltage i og være med til på Herning Bibliotek, så kom endelig forbi, lyder opfordringen.

Del denne artikel: