”Gennem dine øjne” hedder den nye roman fra den danske forfatter Peter Høeg. Forfatteren bag succeser som ”Frøken Smillas fornemmelse for sne”, ”Kvinden og aben” og ”Effekten af Susan”. Forfatteren er bosat i Ikast-Brande Kommune og mødte Magasinet X-Klusiv på Nørre Snedes nye bibliotek til en snak om sit forfatterskab, passion og livet

Her sidder han. En populær dansk forfatter. Peter Høeg. Omgivet af bøger – nye som gamle – på det nybyggede bibliotek i Nørre Snede. Lige midt i hans verden, skulle man tro. Hans egne bøger står på
hylden til udlån. Ni styk. Nummer ti i rækken er netop udkommet. ”Gennem dine øjne” hedder den. Med priser som Weekendavisens Litteraturpris, Kritikerprisen, Herman Bangs Mindelegat og ikke mindst De Gyldne Laurbær og et par håndfulde bogudgivelser bag sig har man mandat til at være stolt. Bøgerne er udgivet i mange lande, og én af dem er endda filmatiseret, men forfatteren Peter Høeg har ikke de store tanker om det.
Faktisk ejer han ikke engang de bøger, han selv har skrevet.

– Det er bare ikke mig. Jeg har skrevet dem og er glad for dem, men tænker ikke over det. Det fylder mig ikke, siger Peter Høeg, da Magasinet X-Klusiv møder ham på biblioteket
i Nørre Snede. En ny bog er nu ude i boghandlerne, og det glæder Peter sig til, men, som han selv siger, så er det et år siden, han blev færdig med at skrive den.

– Der er sket meget i mit liv de sidste år, og en roman er ikke noget, man skynder sig med. Det tager tid, forklarer Peter Høeg.
Peter Høeg er til pen og blok. Alle hans bøger bliver skrevet i hånden, inden han selv skriver dem ind og overdrager dem til forlaget.
– Man kan komme langt ind i en fortælling, inden man finder ud af, om det egentlig var det her, man ønskede at skrive. Faktisk er det ikke så længe siden, at jeg kastede cirka 2.000 håndskrevne A4-sider i papircontaineren, fortæller han.
– Jeg følte ikke det, jeg selv forventer, jeg skal føle med en fortælling. Og hvis ikke jeg føler det, så kan jeg da slet ikke forvente, at en læser skal gøre det. Erfaringen har lært mig, at man ikke skal forsøge at rette det til – så hellere begynde forfra, siger han.

DET DYBE I MENNESKET

– Og hvad handler ”Gennem dine øjne” så om? Der er tale om en fiktionsroman. Men i virkeligheden handler den om – i grove træk og inde bag det hele – om et møde mellem mennesker. Hvad er et møde mellem
to individer? Hvordan møder man et andet menneske? Hvor langt og hvor dybt lader man den anden komme ind? Og hvorfor? Peter Høeg er meget fascineret af det dybe i mennesket. Faktisk var han engang inviteret med i et samarbejde i forbindelse med et forskningsprojekt på Aarhus Universitet. Temaet var den dybe kontakt mellem mennesker.

– I virkeligheden handler det om at byde ind eller give slip. Personligheden og åbenheden. Men man kan også gå ud ad den sti, der hedder kommunikation. Hvis bare åben kommunikation var mere udbredt, var der mange sider i historiebøgerne, der ikke skulle have været skrevet. Meget kunne være undgået eller i hvert fald have fået et andet udfald, hvis man havde kommunikeret bedre. Hvis man havde forstået hinanden, mener Peter.
– Måske føler vi – os, her i landet – at vi forstår hinanden, men selvom vi kan nå til en enighed, er det ikke sikkert, de forstår os andre steder – heller ikke, selvom vi føler, vi forstår hinanden. I virkeligheden har jeg jo bare skrevet en røverhistorie, og man må bruge den, som man vil. Men jeg er enormt optaget af det at nå lidt længere ind – i sig selv, men også i andre.

DET PERSONLIGE NIVEAU

Peter bruger mange af sine timer på at meditere. Han arbejder på Vækstcenteret i Nørre Snede, hvor han sammen med guruen Jes Bertelsen underviser i og træner yoga, kreativitet og meditation. Det er en grundlæggende opfattelse på Vækstcenteret, at det er muligt for mennesker at udvikle sig personligt og i forhold til det spirituelle. Udvikling på det personlige niveau handler blandt andet om at udfolde sig og åbne op for livsglæde, kreativitet og hjælpsomhed. Forfatteren elskede som ung naturvidenskab, men var ikke særlig god til det. Han fandt så – ad snørklede stier – frem til meditation. En helt ny verden.

– Det handler jo ikke nødvendigvis om røgelspinde og munke, men om at finde sig selv. Finde ind i sig selv og lære sig selv at kende. Finde en ro i sig selv. Man kan møde sig selv dér i mørket. Det synes jeg er meget fascinerende.
– Det er en langsommelig vej at tage. Hvis man virkelig vil det. Finde ind. Men man skal gå udad for at finde indad. Det er de bittesmå ting, der kommer – og nogle gange tager det enormt lang tid.

Peter Høeg

Peter Høeg

Født 17. maj 1957

Blev i 1992 verdensberømt for romanen:

Frøken Smillas fornemmelse for sne

 

KUN ET ØJEBLIK

Første gang Peter Høeg mærkede noget fra den verden, som betyder så meget for ham i dag, var, da han var midt i 20’erne. Han var sømand og sejlede rige menneskers yachter over Atlanterhavet.
– Vi gjorde ophold på Azorerne. Der skete det pludseligt. Ud af ingenting. Jeg mærkede det. Min bevidsthed skiftede på en eller anden måde. Det er enormt svært at forklare – og ingen andre end dem, der selv
har prøvet noget lignende, vil nogensinde kunne forstå det. Jeg forstod det heller ikke. Jeg anede ikke, hvad der havde ramt mig. Det varede kun et øjeblik. Men det gav mening. Det var, som om noget ændredes –
for altid. Jeg søgte og søgte efter det igen. Men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle søge, og hvor jeg skulle søge efter det. Og der gik mange år, før jeg fik oplevelsen igen.
– Jeg har ikke ord – ikke sprog – til at forklare. Men for mig var det tydeligt. Det der øjeblik. Det er dét, livet handler om. Jeg har oplevet det et par gange siden, men jeg aner ikke, om det kommer til at ske igen. Måske søger jeg det ikke længere, som jeg gjorde den gang. I hvert fald ikke så bevidst. Jeg ville dog gerne, siger han.

VÆKSTCENTERET

Den oplevelse gjorde, at Peter for 12 år siden opsøgte Jes Bertelsen på Vækstcenteret i Nørre Snede.
– Man kan vel sige, at jeg opsøgte en lærer. Jeg havde ladet mig fortælle, at Jes havde erfaringer med samme oplevelser. Peter boede i København. Han mødte en helt anden verden i Nørre Snede, men en verden, det ikke tog ham lang tid at forelske sig i.
– Det er et lille samfund. En skøn kommune. Pragtfulde mennesker. Danmarks flotteste natur. Jeg er hver eneste dag dybt taknemmelig over, at jeg fandt det her sted.
– Hvert år har vi mere end 1.000 mennesker igennem Vækstcenteret. Vi er ikke religiøse. Vi er ikke dramatiske. Vi er et kursuscenter. Vores opfattelse er, at der i alle de store religioner er en fælles spirituel kerne. Det er denne kerne, der bliver formidlet og arbejdet med i undervisningen og træningen på centeret. Omdrejningspunktet er træning i, hvordan mennesker i praksis kan forsøge at leve mere etisk ansvarligt og mere ud fra hjertet – i kontakt med, hvad den enkelte erfarer som et højere perspektiv.

… jeg skal føle med en fortælling. Og hvis ikke jeg føler det, så kan jeg da slet ikke forvente, at en læser skal gøre det

AFLEVERET OG NU TRYKT

Peter Høeg er blevet 60 år. Han har fundet roen og sætter stor pris på livet. Han tror ikke på mirakler, men ser de enestående muligheder, der er i andre mennesker.
– Alle er født med muligheder. Alle har vi medfødte kompetencer. Vi skal blot finde dem. Finde kernen. Lære os selv at kende og mærke efter.
Bogen ”Gennem dine øjne” er ude nu. Roman nummer ti. Forfatteren er tilfreds, men tænker egentlig ikke mere over den.
– Den er skrevet og skrevet ind. Afleveret og nu trykt. Jeg er færdig med den. Nu skal den ud, og naturligvis er jeg spændt på, hvordan den bliver taget imod. Jeg skal ud at fortælle om den, og det glæder jeg mig til.
– Jeg venter ikke i spænding på anmeldelserne, men jeg læser dem. Jeg prøver at finde en balance i dem, jeg kan bruge til noget, siger han med et glimt i øjet.

… BARE ANDENSUPPLEANT

Han sidder helt afslappet i stolen midt på biblioteket i Nørre Snede. Han har ikke travlt. Faktisk virker det, som om han har al den tid i verden, vi – fotografen og jeg – har brug for. Den forfatter, vi sidder over for, har fået den karriere, mange kun drømmer om. Bøgerne er udgivet i flere lande og har vundet flere priser. En af bøgerne er blevet filmatiseret. Det tilsammen har gjort Peter Høeg til en holden mand.
– Penge, rejser og berømthed. Det er, hvad det er. Jeg kan ikke bruge det til så meget. Sådan er mit liv ikke. Det er klart, at det gør det nemmere at komme ud med en ny bog, men det er virkelig ikke noget,
jeg tænker over. Det fylder mig ikke. Man kan ikke bruge det til så meget her i Nørre Snede, griner han.
– Jeg er jo i virkeligheden bare andensuppleant i den andelsboligforening, jeg bor i…

ET ÅR MED MEDITATION

Der bliver udvekslet anekdoter – også et par stykker, hvor Peter Høeg beder mig lægge pennen. Et ønske, jeg naturligvis efterkommer. Når han har gjort sit for at følge bogen på vej og holdt sine foredrag, som han har aftalt med forlaget, har han en ny plan. Han skal ud et sted for sig selv. Et fredet område, hvor kun roen omkranser ham.
– Det handler om meditation. Jeg tager et år fri. Jeg skal finde ind og mærke mig selv igen. Det har mit system brug for. Jeg trækker stikket. Alenetid elsker jeg. Min kæreste og mine børn kommer forbi, men hovedingrediensen er meditation.

Vi lokker Peter Høeg med ud af biblioteket og ned i bymidten, downtown Nørre Snede, for fotografens skyld. Her hilser han pænt på byens borgere og virker ikke skræmt over kameralinsen. Vi takker pænt af. Ønsker ham god rejse, og så slentrer han lige så stille hjemad – til andelsboligforeningen …

Del denne artikel: