I ti år har Bjarne Raabjerg sørget for, at der var film i maskinen og korn til popcornmaskinen, så Ikast Bio kunne give deres gæster den ultimative filmoplevelse hver gang – hver dag – syv dage om ugen. Men nu har biochefen fået en kasket mere. Han er blevet daglig leder af Bakkehuset

 

Det er ti år siden, at Ikast Bio fik en ny biochef ved navn Bjarne Raabjerg. Siden er det blevet til et utal af filmfremvisninger, kilovis af popcorn og godt samarbejde med de mange frivillige kræfter, der igennem et årti har haft lyst til at gøre deres for, at 7430-byen har sin egen biograf. Det job forsvinder han ikke fra, men han har nu påtaget sig endnu et ansvar. Han skal være daglig leder af byens kulturhus, Bakkehuset. Efter lang og tro tjeneste har Bente Busk valgt at takke af, og bestyrelsen bag kulturhuset skulle finde en ny leder med passion for huset, for gæster, for vennerne, for musikken og for kulturen.
– Jeg blev spurgt, om jeg kunne se mig selv som leder af Bakkehuset, og øjeblikkeligt svarede jeg ja, men fik lige tilføjet, at jeg gerne ville sove på det, lyder det fra Bjarne Raabjerg.

To dage senere vendte han tilbage med sit ja. Bestyrelsen havde rystet posen og var nået frem til, at det måske ville være en god mulighed, at Bakkehuset og Ikast Bio, som i mange år efterhånden har delt adresse, fremadrettet skulle have en fælles ledelseskonstellation. Så de kiggede i retning af Bjarne Raabjerg.

– Jeg har i forvejen et fuldtidsjob i Ikast Bio, så det siger sig selv, at der ikke kunne lægges et fuldtidsjob oveni, siger Bjarne, som ved jobovertagelsen får tilkoblet en koordinator. 33-årige Mette Petrea Brøndum tiltrådte 1. september i et fælles ledelsesteam med Raabjerg.
– Hendes erhvervserfaring strækker sig over freelance-marketing til design af hjemmesider, sociale medier, eventplanlægning og administration, så jeg er sikker på, at vi fremover vil se Bakkehuset noget mere på de sociale medier og andre digitale platforme. Det lader jeg være helt op til hende. Hun har kompetencerne, understreger Bjarne.
Desuden skal hun tage sig af kontrakter med kunstnerne samt at deres fremsendte rider, hvori der står hvad den enkelte kunstner, ønsker der skal stå til rådighed i forbindelse med deres optræden.

 

Med den nye kasket på er det ikke kun filmtræf, der skal bookes ind i kalenderen i fremtiden. Der skal også opleves noget mere livemusik end tidligere

Bjarne Raabjerg

Udsolgte sale

Både Bakkehuset og Ikast Bio har en god likviditet, men er begge afhængige af frivillige kræfter. Bakkehuset modtager kommunalt tilskud. Det gør Ikast Bio ikke.
– Vi vil i begge huse gerne have udsolgte sale. Men det er ikke altid nogen nem opgave. Og det kan der være mange forskellige forklaringer på – og her kan man godt sammenligne de to kulturelle tilbud. Priser og udbud gælder begge steder.
– I biografen handler det naturligvis om at ramme de filmforestillinger, der er publikum til. Men det handler også om prisen. Tager man nu og kigger på den landsdækkende dag, hvor alle biografer skruer prisen ned til en flad halvtredser, så valfarter gæsterne til. Hvilket jo er herligt. Men desværre hænger sådan en dag slet ikke sammen i den økonomiske afdeling i biografen, forklarer Bjarne.
– Det er sådan, at vi som biograf er forpligtet til at betale filmudlejerne 50 procent af billetindtægten. Det betyder, at hvis man sælger en billet til 50 kroner, skal de have 25. Så skal der betales skat og moms, og så er der ikke meget tilbage til selve biografen. Nok er vi ikke mange på lønningslisten i Ikast Bio, men der er trods alt nogle. Endvidere skal vi selv stå for drift og vedligeholdelse, så med en indtjening på 25 kroner før skat er der lang vej.Almindeligvis ligger afgiften til udlejerne på 47 kroner, så køber man en billet til 90 kroner, når der ikke er billigdag, er indtjeningenstørre, men ikke voldsomt.

– I Bakkehuset handler det om at have de rette arrangementer. De koncerter, byens borgere ønsker at overvære, og de foredrag, der trækker folk til. Også det er en udfordring. Særligt når de omkringliggende byer har større scener og derved kan tiltrække større navne.
– Her handler det også om prisen. Vi gør, hvad vi kan for at holde billetpriserne nede, men måske vi skal tænke nyt – og det er vi allerede i gang med. Nu er Mette og jeg jo nye i den del af huset, så der er ting, der skal læres. Men vi er enige om, at huset skal bruges mere. Der skal være arrangementer for alle aldre og ikke mindst for alle økonomier, men byens kulturhus kunne jo også være et hus, hvor man bare kunne komme og hygge sig, være sammen og købe en øl eller en kop kaffe. Eksempelvis kunne man åbne op for en fredagsbar i ny og næ. Give de mange unge mennesker, vi har i den her by, adgang til en oplevelse her i huset, der gør, at de får øjnene i vores retning – oftere. At de bliver nysgerrige på, hvad Bakkehuset har på programmet.

– Måske skal vi lave et samarbejde med Ikast-Brande Musikskole, som vi jo også deler adresse med. De har et hav af upcoming bands, som kunne indtage scenen til sådanne arrangementer. Det kunne være en idé.

Ingen lukkedage

Der er sket meget i de ti år, Bjarne har været i Ikast Bio. Det var ikke en guldgrube, han overtog.
– Jeg mødte en stor udfordring. Faktisk så det i starten ikke ud til, at der var penge til at udbetale min løn de første par måneder, siger Bjarne.

Vi søgte dengang om henstand ved leverandørerne og fik det. Den daværende bestyrelse ønskede at lukke biografen ned tre dage om ugen, grundet de få biografgængere, men dertil sagde jeg, at skulle jeg være chef for Ikast Bio, skulle der ikke være ugentlige lukkedage. Vi skulle holde åbent, så borgerne vidste, at der var film på det store lærred.
– Teknikken var også en udfordring, men på den front er der virkelig sket en udvikling, og vi er stolte af at kunne sige, at vi på den tekniske del er med helt fremme.

– At de to huse nu har en fælles ledelse, giver nye muligheder. Der arbejdes blandt andet på at udarbejde fælles indkøbsaftaler med flere af leverandørerne, hvilket kun kan give bedre betingelser at arbejde med, forklarer Bjarne. Med den nye kasket på er det ikke kun filmtræf, der skal bookes ind i kalenderen i fremtiden. Der skal også opleves noget mere livemusik end tidligere.
– Heldigvis har jeg en hustru, der er meget glad for at gå til koncerter, så det glæder vi os til, lyder det.
Efterårssæsonen er skudt i gang. Både på scenen og det store lærred, og der er masser at glæde sig til – i begge ender af huset.

At de to huse nu har en fælles ledelse, giver nye muligheder

Del denne artikel: