For syvende gang skal der i oktober og november lyttes, nydes og elskes klassisk musik, når den tilbagevendende Klassisk Musik Festival – også kaldet KMF 336 – igen byder op med et stort og bredt program i både Ikast-Brande og Herning kommuner

 

Igen i år skal der lyde klassiske toner i det midt- og vestjyske, når Klassisk Musik Festival finder sted i perioden 28. oktober – 11. november. Magasinet X-Klusiv Ikast-Brande og Herning har været med ved bordet under ét af de mange møder, der kræves for at afvikle et så stort arrangement. En onsdag eftermiddag i august. Vi er hjemme hos Hanna og Aage Christensen i Ikast. Ægteparret, de fleste i Midtjylland kender gennem musikken og Ikast-Brande Gymnasium. Også i dag handler det om musik – men ikke om musicals, som parret igennem mange år har beskæftiget sig med. Det er klassisk musik, der er på dagsordenen.

 

ET OVERFLØDIGHEDSHORN

Det er i år syvende gang, at KMF 336 løber af stablen. Det er med andre ord efterhånden nogle år siden, at Aage fikidéen, og der blev taget kontakt til de to kommuner.
– Vores gode ven gennem mange år, Hans Rostholm, som er tidligere formand i Kulturelt Samråd i Herning Kommune og tidligere museumsinspektør, viste stor interesse for klassisk musik, så ham fik vi hurtigt med, fortæller Aage. Og så gik vi i gang. Når bare man finder de rette folk med samme passion, er det ingen sag. Vi satsede, og mange troede, at det blot var ét enkelt år, dette skulle finde sted, men nu er det som sagt syvende gang, lyder det med stolthed i stemmen fra Aage.
Og det er der grund til. Det er – som programmet fortæller – et overflødighedshorn af musikalske oplevelser, der venter. Ud over den festlige åbningskoncert med Ensemble Midt- Vest og den verdensberømte baryton Bo Skovhus bydes der på stjerneskudskoncert med unge lokale talenter. Afslutningskoncerten er en koncertopførelse af den elskede danske operette ”Farinelli” med den unge tenor Anders Christensen i titelpartiet. Desuden medvirker sopran Maria Ringblom, mezzosopran Sine Ringblom, sopran Mariann Fredsgaard Mikkelsen og baryton Lars Møller under ledelse af pianist Ulrich Stærk med ensemble og med Frans Rasmussen som dirigent.
– Der er så meget at glæde sig til, og i skrivende stund er der aftaler, der endnu ikke er helt på plads, lyder det fra Hanna, som dog henviser til, at det fulde program naturligvis kan ses på www.kmf336.dk og i festivalprogrammet, der udkommer 1. oktober. Hans fortæller, at den frivillige arbejdsgruppe bag arrangementet i tidernes morgen kæmpede lidt med, hvad det hele skulle hedde. Et hyret reklamebureau fandt på navnet KMF 336.

De tre bogstaver giver næsten sig selv. Tallet 336 afslører antallet af timer, festivalen varer, men med sammensætningen lyder det som beskrivelsen af et større fly – og det er godt set. KMF 336 bringer talenterne med de lokale rødder hjem.
– Det er som med sport. Man er sammen om de store oplevelser. Det er man også i musikken. Her handler det om klassisk musik og alt, hvad det indebærer, forklarer Aage.

 

STJERNESKUDDENE

Konceptet er det samme som de foregående år. En succes skal der ikke pilles ved. Men man skal tænke nyt. Og det er der gjort.
– Stjerneskudskoncerten er ny. En koncert, hvor der kigges tilbage til de mange unge talenter med rødder i Midtjylland, der gav publikum en oplevelse af deres kunnen inden for klassisk musik og sang, forklarer Hans.
– De unge mennesker er i dag ude for at dygtiggøre sig med hvert deres. Nu bringer vi dem hjem igen og kalder det for Stjerneskudskoncerten. Denne kan opleves søndag den 4. november i Bakkehuset i Ikast.
Hvem er det så, der skal komme og kigge, lytte til og opleve en klassisk musikfestival?
– Alle, lyder det i kor fra de tre i stuen.
– En del af den klassiske musik er opera. Og opera er en historie – en fortælling om fortid, nutid og fremtid. Det kan selv børn forstå – hvis det gøres interessant nok, mener Aage. Det har vi gjort. Skolerne i kommunen har været en medspiller. Vi har været i kontakt med årgangene 0. til 3. klasse, og der er ingen tvivl: De synes, det er spændende. De er vores ambassadører. De går hjem og fortæller forældre og bedsteforældre, at opera er sjovt, og det sætter forhåbentlig gang i billetsalget.

 

LUK ØRENE OP

– Det gode ved musik er, at man ikke behøver at være specielt kvalifi ceret for at lytte med, siger Hanna. Musikken taler til én. Den giver det, man hver især får. Det, man tager ud af den, er det, man tager med sig. Ofte er det en oplevelse. En følelse. En genkendelse eller noget nyt. Måske får man en ny dimension. Måske lærer man noget. Men det sjove er, at selvom vi alle sidder i samme lokale og lytter – og ser – det samme, er vores oplevelse og det, vi tager med os derfra, oftest vidt forskellig. Men det handler jo ”bare” om at lukke ørene op og alt andet ude. Aage er enig.

– Musik kan noget. Musik kan give nye indtryk. Læring. Noget, alle bør opleve – og gerne fra de er helt små. Ligesom med madlavning, sløjd og fodbold.

 

EN FORELSKELSE

– Vi vil gerne den lokale forankring. Vi vil gerne nå enhver borger i Ikast-Brande Kommune og i Herning Kommune. Det skal ikke koncentreres om Torvet, Fermaten, Kongrescentret eller Bakkehuset. Det skal spredes ud, og det bliver det. Gruppen af frivillige i arbejdsgruppen, som tæller: Hans Rostholm, Tove Ertner Larsen, Henrik Majgaard – alle Herning – samt fra Ikast: Carsten Dalgaard, Hanna og Aage Christiansen,arbejder for at nå så langt ud i de to nabokommuner som muligt. Kirker, skoler, forsamlingshuse. Alle steder, hvor der kan samles mennesker, og steder, hvor der kan synges. Og ligesom ved de seks tidligere afviklinger af festivalen håber man naturligvis, at publikum bakker op.

– Når vi op på 5.000 deltagere ligesom ved de tidligere festivaler, er vi meget tilfredse – og det er bestemt ikke et umuligt mål, menes der rundt om bordet. Vi kan i hvert fald kun gøre vores for at lokke folk hjemmefra
et par timer og nyde noget i fællesskab. Det kunne jo være, at der opstod en helt ny forelskelse – en kærlighed til den klassiske musik, lyder det fra Hanna.

 

LILLE INTIM KONCERT

Der er også blevet plads til en lille intim koncert i programmet. Så intim, at der kun er plads til 30 gæster.
– Den koncert finder sted lige her, fortæller Hanna og løfter armene. Hjemme hos Hanna og Aage. Det handler om at komme tæt på. Om at nyde nuet og musikken – oplevelsen, det er, at være til stede. Man behøver
bestemt ikke sit fineste puds, og musikerne behøver ikke en scene, men blot et rum og et publikum. Det klarer vi – og vi glæder os.

Mødet i arbejdsgruppen er det 11. møde, inden det hele går løs. Der er meget papir på bordet, men en tydelig orden i sagerne udstråler fra rummet. Alle har deres pligter og gøremål. Og alle er pligtopfyldende og gør, hvad der aftales, og der føres protokol fra gang til gang. Pengene er ansøgt og bevilliget. Nu skal der snart gang i billetsalget, så også dette års KMF336 kan blive en realitet.

Del denne artikel: