Er verden blevet for moderne til de gode, gammeldags bøger i hardcase og paperback? Nogle vil måske sige ja, men de registrerede besøgstal i Ikast-Brande Kommune lyver ikke. 130.000 besøgende i Ikast og Brande i 2017. Og ikke færre end 116 arrangementer og 12 udstillinger. Magasinet X-Klusiv har mødt et par af dem, der gør alt dette muligt

 

De seks biblioteker, der er i Ikast-Brande Kommune, indeholder hver især så meget viden, så megen information og så mange muligheder, og det meste af det er ganske gratis. Biblioteket er et offentligt tilgængeligt og åbent rum, og alle har lige adgang til den viden, stedet byder på. Ud over hovedbiblioteket i Ikast og biblioteket i Brande er der fællesbiblioteker i Ejstrupholm, Bording og Engesvang – plus det nye fællesbibliotek i Nørre Snede. Kultur- og biblioteksleder Martin Lundgaard Leth kan med stolthed i stemmen og med tanke på det fl otte besøgstal fortælle, at bibliotekerne i Ikast-Brande Kommune er blandt landets billigste i drift.

– I gennemsnit bruges der på landsplan pr. indbygger 414 kr. I Ikast-Brande Kommune hed det tal i 2017 323 kr. Det synes jeg godt, vi kan være stolte af, lyder det fra Martin.
– Og særligt når bibliotekerne byder på så mange aktiviteter. Faktisk er det fantastisk, hvad vi får ud af de penge, siger han med et smil.
– Det er der ingen chance for, at vi ville kunne uden de mange fantastiske frivillige, vi har i hele kommunen. De byder ind med så meget – aktivitet, arbejde og idéer. Dem skylder vi vist alle en tak.

Med ved kaffebordet til snakken om bibliotekerne er også formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ikast-Brande Kommune Helle Mathiasen, frivillig på biblioteket i Nørre Snede Finn Ipsen, Line Thorup Vendelbo, som er ansat på biblioteket, samt brugernævnsmedlem Lise Trabjerg Pedersen.
– Det er sjovt med de mange frivillige, lyder det fra Helle Mathiasen. Ingen andre steder har man så mange frivillige, som vi har. Det er ret enestående, og hver og én skal i den grad føle sig værdsat, siger hun og fortæller, at der for ikke så længe siden var sat lidt fokus på det i medierne, og her kom det frem, hvor overraskende gode vi er i Midtjylland til at være frivillige.

– Desuden tør vi noget her på heden. Vi lever vel lidt efter Pippi-princippet: ”Det har jeg ikke prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert.” Det gør mig stolt. Ikke alene at vi tør, men at vi også meget ofte lykkes med, hvad vi sætter os for. Det er klart, at vi ikke skal måle bibliotekerne i vores kommune med eksempelvis det nye flotte bibliotek i Herning eller Dokk1 i Aarhus. Vi skal ville vores eget. Nu har vi fået et super flot og nyt bibliotek i
Nørre Snede, som hænger sammen med skolen. Det er nu i forslag, at det samme skal ske i Brande, hvor der skal bygges en ny skole. Det giver nemlig noget liv – og liv, det kan man godt lide på nutidens biblioteker i forhold til i gamle dage, hvor man blev tysset på, hvis man talte, siger Helle med et smil.

 

Brug lokalerne

– Det, at vi i Nørre Snede har fået et nyt bibliotek, har bare gjort en stor forskel. Klart, man skal lige lære det at kende og finde ud af, hvad det kan og hvordan, men det er så herligt, siger Finn Ipsen.
– Og det, at det hænger sammen med skolen, gør netop, som Helle siger, at det giver liv. Hvor mennesker er, kommer mennesker til.
– Alle i Nørre Snede har igennem lang tid ønsket, at biblioteket blev mere åbent. At der var hyggeligt, og at det ikke føltes som at gå ind på et lager. Åbningstiden er udvidet. Man kan komme, som man ønsker, fortæller Line Thorup Vendelbo. Og det betyder en verden til forskel. Ikke mindst for alle dem, der gerne vil bruge rummet til andet end at hente og læse bøger, aviser og andet. Eksempelvis har vi en lokal strikkeklub, der mødes på biblioteket. Det er så hyggeligt og viser bare, hvad man også kan bruge rummet til, siger hun.
– Der er flere, der kan få gavn af alt det,
lokalerne kan, lyder det fra Lise Trabjerg
Pedersen.

– En borger henvendte sig for nylig med et ønske om at deltage i brætspilsarrangementer. Sådanne arrangementer havde vi ikke i kalenderen, men det kan vi jo få. Det kræver ikke så meget for os som kommunal institution. Et opslag på Facebook, og så er vi i gang. Også det kan biblioteket.

 

Opfordring

– Faktisk udnytter vi slet ikke det, vi har til rådighed, indskyder Helle. Vi benytter os kun af lokalerne 25 procent af den tid, vi faktisk har. Der kunne være så mange fine arrangementer i de mange offentlige og åbne lokaler, vi har. Folk skal bare finde ud af muligheden – så den er hermed sat i spil. Strikke, hækle, spille, bytte, snakke, samvær. Der er så mange muligheder, og så mange mennesker ville kunne få glæde af det. Og de krav, der er, er rimelige og nemme. Ingen skal forstyrres med larm, og man rydder selv op. Opfordringen er hermed givet videre.

 

Et fristed

Et bibliotek er stedet, hvor man kan søge viden. Stedet, hvor man kan læse lige det, man har lyst til. Historie, krimier, børnebøger, fagbøger, tidsskrifter, magasiner. Man kan høre eller låne musik. Man kan for en
stund få en pause fra hverdagen – eller blive klogere. Ja, faktisk begge dele på samme tid. Et bibliotek er et frirum, men også et kulturhus. Man samles. Man læser sammen eller hver for sig, men man er sammen.
Nogle kommer ofte, andre sjældent. Men danskerne kan godt lide muligheden.
– Hvis vi kigger på, hvad biblioteket i Herning har fået ud af sin nye placering, er det jo helt utroligt, bekræfter Helle Mathiasen.
Vi har en fremragende placering af vores bibliotek i Ikast. Det ligger centralt med gode parkeringsforhold. Vi vil bare gerne have mere synlighed. Men får vi det ved at bygge nyt? Måske. Det er sket i Nørre Snede, og det sker måske også i Brande.
-Det er sparetider. Sådan er det. Vi har fine muligheder og gode produkter – som er gratis for alle, lyder det fra Martin.
Vi skal bare alle sammen blive bedre til at byde ind, åbne op og tage imod.

 

Et bibliotek er et frirum, men også et kulturhus

De unge

Men de unge. De er måske ikke de nemmeste at få som brugere, og det bliver må ske endda mindre nemt, som årene går.
– Børn er vant til at komme på biblioteket, men med den teknologi, der er i dag – og den, der kommer – kan det jo være svært, siger Line Thorup Vendelbo.
– Måske der kunne og skulle gøres mere for den aldersgruppe. Måske skulle vi tænke lidt på, hvad der kunne få dem ind ad døren. Foredrag og samtaler om eksempelvis muligheder og opførsel på de sociale medier.

– En aften, hvor de unge kunne være unge sammen – uden forældre, men sammen om noget, der giver mening og viden om et emne, der fanger dem. Der berører dem. Og så måske endda med en kendis i panelet, lyder det fra Helle.
– Lad os opfordre borgerne til at byde ind. Vi har lokalerne og mulighederne, så byd ind. Hvad vil I gerne? Hvad kan vi gøre? lyder opfordringen.
Der nikkes omkring bordet. Men ikke kun, når det gælder den unge aldersgruppe. De her fem er enige om én ting: De elsker biblioteket og vil virkelig gerne dele det med alle andre – så kom …

Del denne artikel: