Smukt design, sjove ting og nye brands

Lamper, trædyr, keramik. Lysestager, puder, stole og skamler. Metal, plastik og farvestrålende stoffer i flotte mønstre. En verden af indtryk rammer øjnene, når man træder ind i interiør- og livsstilsbutikken Luxo Living i Skolegade.

Rasmus Henriksen og Louise Jessen kan næsten ikke vælge, hvilke varer de vil fremhæve for os. Der er så meget, der er godt.
“Træfigurerne er vildt populære. De sprøjter af sted. Både Kay Bojesens kendte aber og andre dyr, men også Hans Bøllings og Kristian Vedels,” fortæller Louise, mens Rasmus styrer over til reolen med Kubus.
“Kubus-lysestagen er en klassiker, og personligt synes jeg måske det er det bedste produkt, vi har i butikken. Designet af Mogens Lassen, enkel og tidløs i støbejern er den forud for sin tid. Den er så kommet nu med en skål i stativet og den kan fås i flere farver i stedet for kun sort,” fortæller han.

Startede butik som 22-årige
Det unge par var kun 22 år, da de i 2007 kvittede deres faste jobs i København og flyttede hjem til Herning for at starte en helt ny butik.
“Vi var kørt lidt sur i det, både med vores job og sådan generelt, og vi kunne godt tænke os at komme hjem til Herning. Der er en del af den her type forretninger i København, og det har altid interesseret os. Og vi kunne begge godt lide at stå i butik, så en aften faldt snakken på, at det var det vi ville.”
I København kom der flere og flere af den type butikker, men i Herning var der ikke sådan noget i forvejen. Så de tænkte, at det måtte de kunne placere i midtbyen.
“Jeg tog herover en fredag, så lokalerne lørdag, tog hjem og snakkede med Louise søndag, og mandag ringede vi til Nybolig og sagde, at det kunne vi godt tænke os. Den endelige beslutning havde kun taget os tre måneder. Vi har været inde på mange andre ideer, men den her idé kom lige i starten af året, og så gik det stærkt, for nu skulle der ske noget,” fortæller Rasmus.

Ikke skræmt over finanskrise
Det var lige før finanskrisen, men parret ved ikke rigtig om det var godt eller skidt. Som Rasmus siger, så er de her stadig.
“Hvis vi var startet i 2005 havde vi nået at få opsvinget med, og så kan det godt være,
vi ville synes at 2008 og 2009 havde været træls. Men vi syntes jo, det var fine år, for vi havde vækst,” siger Rasmus.
Louise nikker og supplerer: “Det er ikke noget, der har skræmt os. Sjovt nok er der kommet flere boligprogrammer i TV under finanskrisen. “Fra skrot til slot” og “Herre i eget hus” og hvad de hedder. Der er et boligprogram hver anden dag. Det er meget i tiden, at kigge på hvordan din bolig skal være.”
Fordelen for en butik af Rasmus og Louises type, er at de har udvalget af mindre ting, der kan præge hjemmet markant, uden at man behøver at skifte en hel sofagruppe.
“Man kommer herned og køber en lampe eller noget andet interiør. Så slipper man måske med 1500 eller 2000 kroner, i stedet for en sofa til 37000. Og man kan få meget til de penge. Vi har lagt vores priser an på, at man også skal kunne finde en god og spændende gave til en halvtredser.”

De små ting sætter prikken over i’et
Da Luxo Living åbnede, havde de også lidt sofaer og større møbler, men det røg forholdsvist hurtigt ud, så de kunne koncentrere sig om interiør.
“Vi har tilpasset os til det, vi er gode til. De små ting der står på bordene eller i vindueskarmene i boligbladene. De der ting, der lige sætter prikken over i’et,” siger Louise.
“Det er også sjove ting og de nye brands. Vi vil gerne være dem, der har de nye, små og spændende navne fra starten af. For eksempel var vi butik nr. 2 i Jylland med MUUTO, som er blevet et stort dansk mærke. Vi var også blandt de første, der havde keramik fra Anne Black,” fortæller Rasmus.

Dansk design med karakter
Louise trækker os forbi flere reoler med farvestrålende krus, tallerkener, skåle og vaser. Gedigent og solidt håndværk i forskellige stilarter, der på en eller anden måde passer utrolig godt sammen.
“Vi sælger rigtig meget porcelæn og keramik. Kähler, Helbak, Anne Black. Det er dansk design med karakter, farver og strukturer. VI har lige fået Finnsdottir ind; hun er en upcoming kunsthåndværker, der laver nogle meget skulpturelle ting,” siger hun og viser en smuk keramikvase.

Hold ud og hold ved
Det har overrasket det unge par en smule, hvor hårdt det er. Hvor lidt ferie man kan holde og hvor meget man skal arbejde. Men det har de taget i stiv arm.
“Nogen sagde til os fra starten, at vi bare skulle holde ud og holde ved. Og det har vi så gjort. Men selvom det ikke altid har været lige sjovt, så har vi været heldige eller dygtige nok til, at vi har haft fremgang hver eneste måned. Vi kan stå op hver dag og glæde os til at komme herind,” siger Rasmus.
“Vi har altid arbejdet meget, og nu er det jo vores eget. Så gør det ikke så meget. Det er jo faktisk vores første barn, kan man sige,” siger Louise.

Af: Kim Konnerup | Foto: Erling Jørgensen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *