Kontaktlinser for alle

Linser er et godt alternativ, også hvis man kun har problemer med at læse sin SMS. Eller hvis man overvejer en laseroperation. Selv børn kan have glæde af kontaktlinser. Nu om dage kan optikeren hjælpe stort set alle.

Freja Madden sætter sig til rette i stolen hos THIELE Skovs Optik og kigger rutineret ind i optikerens måleapparatur. Med et mikroskop scanner han på et øjeblik den 12-årige piges syn, så han kan studere øjets tilstand og konstatere, at alt ser fint ud. Billedet blæses op i størrelse på computeren og gemmes til senere reference.
Det er to år siden Freja fik kontaktlinser. Hun er ret nærsynet og fik briller som syvårig, men det var svært for hende at spille håndbold med briller på.
“Jeg var bange for at gå gennem forsvaret, fordi brillerne kunne gå i stykker eller ramme mig i panden. Så jeg er rigtig glad for mine kontaktlinser, for nu kan jeg meget mere,” siger den smilende pige, der spiller i VHK.
“Man skal lige vænne sig til at stikke fingrene i øjet, men det var ikke så slemt,” griner hun, og optiker Torben Skov Tange bekræfter at børn ofte er hurtigere end voksne til at lære at sætte kontaktlinser i.

Børn bliver mere sociale og udadvendte
“Amerikanske undersøgelser har vist, at nogle børn bliver mere socialt engageret, når de skifter fra briller til kontaktlinser, netop fordi de ofte bliver mere udadvendte og bedre kan deltage i aktiviteter og sport. Både fester og fodbold bliver lettere uden briller,” fortæller Torben.
Der er i princippet ingen nedre grænse for, hvornår børn kan begynde at bruge kontaktlinser. Eksempelvis kan spædbørn med medført grå stær faktisk få kontaktlinser. Men børnene skal helst selv kunne varetage hygiejnen og skifte linser, så i praksis skal man være mindst 6-8 år. Er man under 10 år skal en øjenlæge først undersøge barnet og anbefale kontaktlinser.

Linser i stedet for læsebriller
Torben Skov Tange kom til butikken for enden af Sct. Mathias Gade i 2002. Han er som alle fem optikere hos THIELE Skovs Optik uddannet og autoriseret kontaktlinseoptiker, og har blandt andet været fem år hos Kontaktlinse Instituttet i Aarhus.
“Der sker hele tiden en stor udvikling, og i dag har vi stort set kontaktlinser til alle. Når man for eksempel kommer lidt op i alderen, får mange svært ved at læse det med småt eller måske kniber det med at se SMS-beskederne på mobilen. Der kan man i dag få læsestyrkelinser i stedet for læsebriller,” fortæller Torben.

Linserne er ‘multifokale’, og det svarer til at have briller med glidende overgang, selv om princippet er helt anderledes. Det afgørende er, at man ser tydeligt, både når man læser, og når man kigger ud i lokalet eller landskabet.
“Og ligesom alle andre linser, fås de også som døgnlinse. Det vil sige, at man i princippet kan sætte linsen i den 1. i måneden og først tage den ud igen den 31. Det er de godkendt til af Sundhedsstyrelsen. Vi har endda enkelte kunder, der kommer herind og får linserne skiftet, hvis de ikke selv kan finde ud af det. Sjovt nok er det typisk granvoksne mænd,” siger Torben og smiler.

Alternativ til laseroperation
Netop døgnlinserne, der kan sidde i døgnet rundt i op til en måned, er ifølge Torben et godt alternativ til de øjenoperationer, der i disse tider markedsføres meget kraftigt af de mange multinationale laserklinikker som skyder op over hele landet.
“Mange glemmer ofte, at selv efter en laseroperation ændrer synet sig. Det vil sige, at man måske 3-5 år efter en operation igen skal opereres – eller begynde at bruge linser eller briller igen. En øjenlæge fortalte engang: ‘hvis bare hornhinden var lavet af plastic, var det ikke noget problem, men fordi det er levende væv, vil kroppen prøve at regenerere det ødelagte væv igen’, hvorfor de fleste uvilkårligt vil blive nærsynet igen,” fortæller Torben, der understreger, at næsten alt i dag kan rettes med linser.

“Det er for eksempel en skrøne, at linser ikke kan rette bygningsfejl. Vi kan stort set hjælpe alle. Moderne linser giver desuden så meget ilt til øjet, at der sjældent er problemer, og naturligvis kontrollerer vi løbende øjnenes tilstand hos vores kunder.”
Og det er netop de oplevelser, der holder interessen i gang for Torben Skov Tange.
“Det er en rigtig god oplevelse at hjælpe andre. Når man kan se hvor glade kunderne bliver, fordi de kan se tydeligt igen. Det er rart, at man kan se, hvor meget det hjælper.”

 Af: Kim Konnerup | Foto: Erling Jørgensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *