En bank der kan og vil

Ringkjøbing Landbobank er en af landets mest solide, og nu går Herning-filialen igen mod strømmen i branchen og satser på vækst inden for investering og Private Banking.

Filialdirektøren for Ringkjøbing Landbobank i Herning lægger stolt papirerne på bordet. Morten Smith vil gerne starte med at dokumentere, hvad det grundlæggende er, der adskiller banken fra resten af branchen, i en tid hvor der ellers er langt mellem de opløftende historier. Men Ringkjøbing Landbobank er en af de gode historier, viser alle nøgletal.

“Når vi påstår, at vi er en solid bank, så er det fordi vi har en solvensprocent på 22 procent. Loven siger den skal være over 8 procent. Grunden til at vi har så gode nøgletal, er vores lave omkostningsprocent. Når vi tjener 1 krone, så bruger vi kun 32 øre. Det er der, vi skiller os markant ud i branchen,” siger han og bladrer rundt i det lille hæfte, der fortæller om banken ganske kort.
“Banken har de sidste tyve år haft uafbrudt overskud hvert eneste år. Og som jeg plejer at sige, så har der været 2-3 store samfundskriser i løbet af den tid.”

Vi skiller os ud fra de andre
Ringkjøbing Landbobank har hovedafdeling i Ringkøbing med en meget stor markedsandel tæt på 50%. Viborg, Holstebro, Herning og Tarm afgrænser markedsområdet, hvor banken har filialer.
“Det, vi forsøger at være gode til her i Herning, er de tre små ord tilgængelighed:
Hurtighed og sikkerhed. Det er der vi gerne vil skille os ud. Sikkerheden er måske det allervigtigste, især i disse tider. Vi har bygget en bank op, som vi tør stå på mål for. Alle der kigger på os udefra ser det samme, som vi gør.”

“Tilgængelighed i vores bank betyder at man kan komme direkte ind i banken, ind til mig, ind til alle vores rådgivere. Vi tager selv vores telefon og svarer selv direkte på vores mail. Vi vil være tilgængelige for vores kunder.”
“Hurtighed er en faktor, vi kan leve af. Med den størrelse vi har, så har vi mulighed for at agere hurtigt. Det gælder både i forhold til kunden, og når vi selv skal træffe en beslutning. Vi er ikke større end vi kender alle vores kunder, og banken er smidigt og fleksibelt opbygget.”

Et andet sted, hvor Ringkjøbing Landbobank forsøger at skille sig ud, er bankens særlige nicher.
“I vores markedsområde har vi helt almindelig bankdrift med filialer. Men så har vi vores nicher: Finansiering af vindmøller, hvor vi er ret store i Danmark. Vi har privatkunder i hele landet. Vi har finansiering af læger, hvor vi har opbygget en særlig ekspertise og viden. Og så har vi Private Banking, som også er en del af Herning-afdelingen nu,” siger Morten Smith.

Offensiv satsning på investeringscenter
Herning-filialen har fået status som investeringscenter. Det er en offensiv satsning, der har fordoblet bemandingen i investeringsafdelingen, så den nu består af fire mand ud af de i alt 19 medarbejdere i Herning-filialen. Mikkel Olsen kom til for et halvt år siden efter 10 år i Sparbank, og Carl Johan Lange kom til 1. september efter 15 år som investeringschef i Sydbank Herning.
“Vi vil fremad på Private Banking og investering, og Herning er et godt udgangspunkt for vækst. Det er en fremadrettet satsning, og vi går lidt mod tidens ånd ved at udvide. Det er kendte, lokale mennesker fra branchen vi har ansat. Markedet er presset, og investeringsmarkedet er ingen undtagelse, men vi tør godt tage det vigtige skridt for at skabe vækst.”

Der er mange formuende i og omkring Herning, så Morten Smith og hans folk i investeringsafdelingen ser et stort marked for Private Banking. Det vil de forsøge at øge deres andel af.
“Private Banking er når man tager alle finansielle forhold omkring dig, og skaber et samlet overblik og tilbyder en samlet pakke. Det kan ofte være komplekst, ikke at det behøver at være det, men ofte er der mange ting i spil. Driftselskab, holdingselskab, pensionsordninger, livrenter, sommerhus her og i udlandet. I princippet kunne man også kalde det udvidet bankrådgivning, der lige er taget et skridt længere.”

Formuepleje er mere konkret og direkte relateret til formue og aktiver, typisk værdipapirer. Det er en integreret del af Private Banking. Og det er typisk formuerådgivning, de fire i investeringsafdelingen beskæftiger sig med. De trækker så på andre eksperter i banken når det gælder andre elementer i private banking.

Differentiering på individuelle løsninger
“Jeg tror, vi gør en forskel, fordi vi ser investering fra en lidt anden vinkel med udgangspunkt i kundens behov og risiko,” fortæller Carl Johan Lange, der er ansat, som investeringschef.
“Et af stederne hvor vi virkelig differentierer os er, at vi har mulighed for at lave meget individuelle løsninger for kunden. Vi kan tilpasse det efter hvad kunderne synes. Der er måske noget af det, hvor de handler kortsigtet, og noget andet, der er mere langsigtet. Det er ikke et ‘enten eller’ hos os, vi kan godt lave et mix af løsninger ,” supplerer Rasmus Grønbæk Nielsen, der er investeringsrådgiver i den fire mand store afdeling.
Folkene i afdelingen er ikke bundet af bankens egne analyser. Afdelingen er uafhængig og har selv kontakt med næsten alle finanshuse, så de fire rådgivere er frie til at danne deres egne meninger om markedet.

Frihed og råderum
“Vi er heller ikke større, end at vi kender alle vores kunder helt ind til benet. Der er en meget høj grad af frihed til at skræddersy lige præcis den løsning, der passer til den enkelte. Der er ikke et minimumskrav til formuens størrelse,” forklarer Mikkel Olsen.
“Den service vi tilbyder den enkelte, er afhængig af hans behov og ikke af formuens størrelse. Hvis han har behov for at blive ringet op hver uge, så gør vi det. Hvis han kun vil snakke med os hvert halve år, så gør vi det. Det er ikke sådan, at store kunder automatisk får større opmærksomhed.”

Både Mikkel Olsen og Carl Johan Lange er glade og stolte over at arbejde i Ringkjøbing Landbobank.
“Vi søgte til banken, fordi vi tror på Ringkjøbing Landbobank er noget særligt. Det er her blikket rettes mod i branchen. Det er tanken om, at man kan være med til at vækste med det bidrag, vi selv kommer med. Men selvfølgelig også at banken giver os råderum. Det er en bank, der både kan og vil.”

Af: Kim Konnerup | Foto: Erling Jørgensen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *